Користь філософії не доведена, а шкода від неї можлива

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Користь філософії не доведена, а шкода від неї можлива» (рос. Польза философии не доказана, а вред от неё возможен) — афоризм міністра народної освіти Російської імперії П. А. Ширинського-Шихматова.

Історичні обставини

[ред. | ред. код]

Ця фраза була сказана через плани новопризначеного (у 1849 році) міністра виключити філософію з числа дисциплін, які викладають в університетах, що і здійснили в 1850 році. Це вписувалось в загальну політику останнього періоду царювання Миколи I1848). Філософія як дисципліна і насамперед західноєвропейська філософія часто вважалися джерелом крамоли.

Фраза у сучасній культурі

[ред. | ред. код]

Найбільш історично достовірне формулювання — те, яке наведене в заголовку: «Користь філософії не доведена, а шкода від неї можлива»[1]. Проте, часто її цитують неточно.

Можливі інші варіанти. Зокрема слово «філософія» виносять за межі фрази чи замінюють на якесь інше. Останню заміну, власне, відносять до свідомих змін фрази, коли формулювання використовують не для критики філософії, а для критики чогось іншого.

При цитуванні близько до тексту використання фрази залежить від наміру людини. Якщо вона не згодна з нею, то це є характерним прикладом ставлення бюрократії та політиків до філософії та освіти та науки в цілому. У разі згоди фраза є аргументом проти філософії та марного теоретизування.

Часто цю фразу помилково приписують С. С. Уварову, який був міністром безпосередньо перед Ширинським-Шихматовим і є автором іншого відомого гасла «Православ'я, самодержавство, народність», або самому Миколі I.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Никитенко А. В. Дневник. В 3-х тт. — Л., 1955. — Т. 1. — С. 334. — Цит. по: Кантор В. К проблеме самосознания русской культуры.

Література

[ред. | ред. код]
  • Кантор В. К проблеме самосознания русской культуры // Меценат и Мир. — 1999. — № 8-10.
  • Часть первая: История философии. Раздел III. История русской философии. Глава 3. Русская философия XIX века. 1. Особенности развития философских идей в России в первой половине XIX века // Философия. Учебник для вузов / Под общ. ред. В. В. Миронова. — С. 358—362.