Кристал (інтегральна схема)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Збільшене зображення кристала інтегральної схеми, яка використовується в портативних пристроях зв’язку

Кристал в контексті інтегральних схем — це невеликий блок напівпровідникового матеріалу, на якому виготовлена певна функціональна схема. Як правило, інтегральні схеми виготовляються великими партіями на одній пластині з кремнію[en] електронного класу (EGS) або іншого напівпровідника (наприклад, GaAs) за допомогою таких процесів, як фотолітографія. Пластина розрізається на багато частин (кристали[en]), кожна з яких містить одну копію схеми. Кожна з цих частин називається кристалом.

Для спрощення обробки та інтеграції на друковану плату більшість кристалів упаковано в різні форми .

Процес виготовлення[ред. | ред. код]

Більшість кристалів складається з кремнію та використовується для інтегральних схем. Процес починається з виробництва злитків монокристалічного кремнію. Потім ці злитки нарізають на диски діаметром до 300 мм.[1][2][3]

Ці пластини поліруються до дзеркального стану перед фотолітографією. Транзистори виготовляються та з’єднуються за допомогою металевих з’єднувальних шарів у багато етапів. Ці підготовлені пластини потім проходять тестування[en], щоб перевірити їх функціональність. Потім пластини нарізають і сортують, щоб відфільтрувати несправні кристали. Потім функціональні кристали упаковуються, і інтегральна схема стає готовою до відправки.

Використання[ред. | ред. код]

Кристал може вміщувати багато типів схем. Одним із поширених випадків використання кристала інтегральної схеми є центральний процесор (CPU). Завдяки прогресу сучасних технологій розмір транзистора в кристалі експоненційно зменшився відповідно до закону Мура. Інші види використання кристалів можуть варіюватися від світлодіодного освітлення до силових напівпровідникових пристроїв[en].

Зображення[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • John E. Ayers (2004). Digital Integrated Circuits. CRC Press. ISBN 0-8493-1951-X. Архів оригіналу за 31 січня 2017.
  • Robert Allen Meyers (2000). Encyclopedia of Physical Science and Technology. Academic Press. ISBN 0-12-226930-6.
  • Wedge Bonding Process на YouTube – animation