Крік (пиво)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Келих бельгійського пива крік

Крік ламбік — це сорт бельгійського пива, виготовлений шляхом бродіння ламбіку з кислою вишнею Морелло.[1][2] Традиційно використовується «Схарбек крік» (рідкісний бельгійський сорт Морелло) з околиць Брюсселя. Оскільки вишні типу Схарбек стало важче знайти, деякі пивовари замінили їх (частково або повністю) іншими сортами вишні, іноді імпортними.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва походить від голландського слова для цього виду вишні (kriek).

Пивоваріння[ред. | ред. код]

Традиційно крік виготовляють на пивоварнях у Брюсселі та його околицях із використанням ламбіку, до якого додають вишні (з кісточками).[3] Ламбік — це кисле та сухе бельгійське пиво, яке спонтанно бродить за допомогою дріжджів, що містяться в повітрі, імовірно родом із Брюсселя; наявність вишні (або малини) передує майже повсюдному використанню хмелю як ароматизатора в пиві.[4] Традиційний крік, виготовлений на основі пива ламбік, також є кислим і сухим. Вишні залишають на кілька місяців, викликаючи реферментацію додаткового цукру. Як правило, цукор не залишається, тому буде фруктовий смак без солодкості. Після видалення вишні слідує подальший процес дозрівання.

Останнім часом деякі виробники ламбіку додають цукор у кінцевий продукт свого фруктового пива, щоб зробити його менш інтенсивним і більш доступним для широкої аудиторії. Вони також використовують вишневий сік, а не цілі вишні, і дозрівання стає набагато швидшим.[5]

Фрамбуаз — споріднене, менш традиційне бельгійське пиво, ферментоване малиною замість вишні. Крік також пов'язаний із гьозе, яке не є фруктовим пивом, але також базується на реферментованому ламбіку. Деякі пивоварні, як-от Liefmans, виготовляють пиво «kriek» на основі фландрійського коричневого елю замість ламбіку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Shepard, Robin (2003). The Best Breweries and Brewpubs of Illinois: Searching for the Perfect Pint. U of Wisconsin P. с. 314. ISBN 978-0-299-18894-8.
  2. What is a Kriek Beer?. Hop Culture. 12 February 2019. Процитовано 25 October 2021.
  3. Clerget, Michel (6 листопада 1999). Bruxelles, baroque ou intimiste. L'Humanité (фр.). Архів оригіналу за 16 червня 2010. Процитовано 6 січня 2010.{{cite news}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  4. Jackson, Michael (1997). The Simon Schuster Pocket Guide to Beer. Simon and Schuster. с. 80. ISBN 978-0-684-84381-0.
  5. Oliver, Garrett. (2011). The Oxford Companion to Beer. United Kingdom: Oxford University Press. p. 522. ISBN 9780199912100. Retrieved March 14, 2019.