Куницева акула оманська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Куницева акула оманська

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Куницеві акули (Triakidae)
Рід: Яґо (Iago)
Вид: Куницева акула оманська
Iago omanensis
(Norman, 1939)

Посилання
Вікісховище: Iago omanensis
Віківиди: Iago omanensis
ITIS: 160551
МСОП: 161501
NCBI: 376632

Куницева акула оманська (Iago omanensis) — акула з рід Яґо родини Куницеві акули. Інша назва «великоока куницева акула».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 58 см, середній розмір становить 30-37 см. Голова довга. Морда відносно вузька. Очі великі, овальні, з мигальною перетинкою. За ними розташовані невеличкі бризкальця. Під очима є щічні горбики. Губні борозни виражені. Рот невеликий, дугоподібний. Зуби невеличкі, з притупленими верхівками. У неї 5 пар коротких зябрових щілин. Зяброва область широка. Тулуб стрункий. Грудні плавці широкі. Має 2 відносно невеличких спинних плавця, з яких передній більше за задній. Передній спинний плавець починається навпроти середини грудних плавців. Задній плавець починається попереду анального плавця і закінчується навпроти кінця анального плавця. Черевні плавці маленькі. Анальний плавець менше за задній спинний плавець. Хвостовий плавець вузький, гетероцеркальний з характерним «вимпелом» на верхній лопаті.

Забарвлення сіро-коричневе або коричневе. Черево світліше за спину та боки. Кінчики та крайки плавців темніше за загальний фон.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах від 110 до 2200 м, континентальному шельфі. Полює біля дна, є бентофагом. Живиться костистою рибою, черевоногими та двостулковими молюсками, глибоководними кальмарами, невеличкими восьминогами, раками-богомолами, личинками креветок, водоростями.

Це живородна акула. Самиця народжує до 10 акуленят завдовжки 17 см.

М'ясо їстівне, ловиться місцевими рибалками. Внаслідок невеличкого розміру та глибоководного способу життя не є об'єктом промислового вилову.

Загрози для людини не становить.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в Червоному та Аравійському морі (уздовж узбережжя Аравійського півострова, Пакистану та західного берегу Індії).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Froese R., Pauly D. (eds.) (2021). Iago omanensis на FishBase. Версія за серпень 2021 року.