Кунобелін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кунобеллін)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кунобелін
Cunobelinus
Кунобелін
Кунобелін
Портрет Кунобеліна на монетах
король
Початок правління: 9
Кінець правління: 43
Інші титули: король катувеллаунів, король кантіїв (30 - 33)

Попередник: Таскіован
Наступник: Тогодумн

Дата народження: невідомо
Країна: атребатів
Дата смерті: 43(0043)
Діти: Каратак, Адміній, Тогодумн
Батько: Таскіован

Кунобелін (д/н — 43) (Cunobeline, також Kynobellinus, Κυνοβελλίνος грецькою та іноді скорочено Cunobelin) — видатний вождь кельтського племені атребатів, один з перших царів усієї південної Британії. Володарював з 9 до 43 року н. е. Відомий з дописів істориків Светонія та Діона Кассія та численних монет карбованих під час його правління.

Життєпис[ред. | ред. код]

Був сином Таскіована, вождь атребатів. Вочевидь почав володарювати ще разом з батьком. Ймовірно існувала така традиція у кельтів Британії. З 9 року Кунобелін володарював одноосібно. У нього було дві столиці — Камулодун (сучасний Колчестер) та Вермаліон (сучасний Сент-Олбанс). Це були досить значні міста порівняно з іншими на острові. Першим став використовувати римський термін рекс («цар») під час карбування власних монет.

Монети Кунобеліна
Бронзові монети Кунобеліна. Музей Лондона.

Кунобелін, як і його батько, був союзником Римської імперії. Встановив гарні стосунки з імператорами, розвивав торгівлю, яка за часи його правління значно розвинулася. Його держава експортувала рабів, срібло, золото, залізо, шкіри, мисливських собак, а завозила розкоші, вина, вироби із скла, посуд. Для продовження жвавої торгівля було збудовано порт біля Камулодуна.

Водночас Кунобелін проводив активну загарбницьку політику. У 25 році він став господарем майже над усією південною й частково центральною Британією. Втім поступово Кунобелін став втрачати вплив на владу в країні. В різних частинах її почали правити сини Кунобеліна та родичі, які у 34-35 роках розпочали між собою боротьбу. Врешті-решт переміг один з синів Кунобеліна — Каратак, який й став співправителем батька. Його супротивники втекли до імператора Клавдія й спровокували війну Риму проти держави Кунобеліна у 43 році. Але саме цього року Кунобелін помер.

Родина[ред. | ред. код]

Кунобелін мав синів: Каратака, Адмінія, Тогодумна. Деякий час співправителем Кунобелліна був його брат Епатік і ще один родич Веріка.

Цікавинки[ред. | ред. код]

Кунобелін представлений у п'єсі В. Шекспіра «Цимбелін».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Keith Branigan (1987), The Catuvellauni, Alan Sutton Publishing Ltd, pp. 10-11
  • Miles Russell (2006), «Roman Britain's Lost Governor», Current Archaeology 204, pp. 630—635

Посилання[ред. | ред. код]