Кусюча черепаха зубчата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кусюча черепаха зубчата

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахи (Testudines)
Підряд: Бокошиї черепахи (Pleurodira)
Родина: Змієшиї черепахи (Chelidae)
Рід: Австралійські кусючі черепахи
Вид: Кусюча черепаха зубчаста
Elseya dentata
Gray, 1863
Синоніми
Chelymys dentata
Elseya intermedia
Посилання
Вікісховище: Elseya dentata
Віківиди: Elseya dentata
EOL: 794869
ITIS: 551890
NCBI: 44497
Fossilworks: 373842

Кусюча черепаха зубчата (Elseya dentata) — вид черепах з роду Австралійські кусючі черепахи родини Змієшиї черепахи. Інша назва «австралійська кусюча черепаха північна».

Загальна довжина карапаксу досягає 40 см. Голова середнього розміру. Шия довга. Карапакс овальний. Пластрон довгий і вузький, не відповідний за розміром карапакса.

Голова, шия та кінцівки забарвлені від сірого і оливкового до темно-коричневого, а з одного боку голови присутня широка світла смуга, що тягнеться від ока до шиї. Колір карапаксу коливається від сіро-оливкового до темно-коричневого або чорного. Пластрон і зв'язка забарвлені від жовтого або кремового до сіро-коричневого й чорного з віком.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Полюбляє великі річки та пов'язані з ними лагуни та закрути, а також канали й ставки зі стоячою водою. У сухий сезон закопується і йде у сплячку. Харчується до 65,5 % рослинною їжею, 18,7 % водними безхребетними (губками, креветками, комахами), й 15,6 % сухопутними безхребетними (комахами).

Самиця відкладає у період з квітня до липня до 18 яєць. Черепашенята вилуплюються 6 місяців потому. Яйця мають тендітну шкаралупу та довгасту форму (46,7-56,9x25,7-32,7 мм).

Розповсюдження

[ред. | ред. код]

Мешкає від району Кімберлі у Західній Австралії через Північну Територію до басейну р. Бернетт на південному сході Квінсленда.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Wells, R. W. and Wellington, C. R. 1985. A classification of the Amphibia and Reptilia of Australia. Australian Journal of Herpetology, Supplementary Series, (1):1-61.