Кірєєв Семен Якович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кірєєв Семен Якович
Народження 1916
Томська губернія, Російська імперія
Смерть 17 липня 1944(1944-07-17)
Піткяранта, Карело-Фінська Радянська Соціалістична Республіка, СРСР
Поховання Лодєйне Поле
Країна  СРСР
Війни / битви Свірсько-Петрозаводська операція
Нагороди
Герой Радянського Союзу
орден Леніна

Кірєєв Семен Якович (1916, Червово — 17 липня 1944, Піткяранта) — учасник Великої Вітчизняної війни, Герой Радянського Союзу. Командир взводу 1061-го стрілецького полку 272-ї стрілецької дивізії 7-ї армії Карельського фронту, лейтенант.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1916 року в селі Червово Барнаульського повіту (нині Китманівського району Алтайського краю) у сім'ї селянина. Закінчив 7 класів, курси бухгалтерів. Працював учителем, бухгалтером у Чистовському зернорадгоспі Булаївського району Північно-Казахстанської області.

У червні 1941 року призваний до Червоної Армії Булаївським райвійськкоматом Північно-Казахстанської області Казахської РСР. В 1942 закінчив прискорені курси молодших лейтенантів 7-ї армії. У боях Великої Великої Вітчизняної війни з 1942 року.

Командир взводу 1061-го стрілецького полку (272-а стрілецька дивізія, 7-а армія, Карельський фронт) лейтенант Семен Кірєєв особливо відзначився під час Свірсько-Петрозаводської наступальної операції радянських військ.

21 червня 1944 року стрілецький взвод Кірєєва серед перших форсував річку Свір північніше міста Лодейне Поле Ленінградської області. Його взвод, першим із батальйону захоплення 1061-го стрілецького полку, досягнувши протилежного берега, зайнятого супротивником, з ходу стрімко увірвався у ворожу траншею і зав'язав рукопашний бій. Наслідуючи приклад командира, бійці вогнем автоматів та гранатами очистили траншею від ворога, придушили вогневі крапки та розсіяли групу солдатів супротивника. Після цього взвод обкопався, забезпечивши плацдарм усьому батальйону та полицю для подальшого форсування річки. Взвод Кірєєва виявляв стійкість та відвагу у боях за розширення плацдарму, у прориві ворожих укріплень.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 21 липня 1944 присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

У бою на захід від Піткярант був тяжко поранений, і помер 17 липня 1944 року. Похований у братській могилі місті Питкяранта. Прах С. Я. Кірєєва перепохований на братське поховання в парку на проспекті Урицького міста Лодейне Поле. У Китмановому на меморіалі Великої Вітчизняної Війни встановлено погруддя Кірєєва Семена Яковича. Нагороджений орденом Леніна.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Кірєєв Семен Якович. // Сайт «Герои страны» (рос.).