Кітсап

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кітсап
Зображення
Названо на честь Chief Kitsapd
Країна  США
Адміністративна одиниця Вашингтон
Розташовується на водоймі П'юджет-Саунд
Мапа

Координати: 47°34′00″ пн. ш. 122°46′58″ зх. д. / 47.5667000000277724325° пн. ш. 122.78300000002778347° зх. д. / 47.5667000000277724325; -122.78300000002778347

Півострів Кітсап (Кіцап) [ˈkɪtˌsæp] лежить до захід від Сіетла через П'юджет-Саунд, у штаті Вашингтон, на Тихоокеанському Північно-Заході. Канал Гуда[en] відокремлює півострів від півострова Олімпік на його західній стороні. Півострів Кітсап містить переважну більшість округу Кітсап, (до якого також відносяться острова Бейнбрідж та Блейк), а також включає північно-східну частину округу Мейсон та північно-західну частину округу Пірс. Найвища точка на півострові Кітсап — Золота гора[en]. На півострові знаходиться військово-морська корабельня П'юджет-Саунд[en] ВМС США та військово-морська база Кітсап. Головне місто півострова — Бремертон.

Назва[ред. | ред. код]

Хоча раніше Кітсап згадувався як Великий півострів або Індіанський півострів, й до речі «Великий півострів» досі є його офіційною назвою,[1] нинішня назва походить від округу Кітсап, що займає більшу частину півострова та який найменовано на честь вождя Кітсапа[en], відомого воїна та знахаря 18-го і 19-го століття з племені суквомішів.

Суквоміші були одним з історичних рибальських племен, що належали до групи народів узбережжя Саліш[en], і їхні предки селилися на східних берегах півострова Кітсап. Місто Сіетл, що розташоване неподалік, названо на честь найвідомішого ватажка племені, вождя Сіетла. Сучасним племінним центром Суквомішів є Індіанська резервація Порт-Медісон[en], розташована між Ползбо та перевалом Агат[en].

Півострів Кітсап також є домівкою для племені Порт-Гембл С'Клалам[en], іншої гілки прибережно-салішського народу, племінним центром якого є Індійська резервація Port Gamble S'Klallam[en] у Літтл-Бостоні[en], розташована на північно-західному узбережжі півострова. І хоча їх головний центр зараз у Скокоміші, канал Худа був головним осередком спільнот Твани, іншої підгрупи племен узбережжя Саліш.

Інфраструктура[ред. | ред. код]

Півострів сполучений зі східним берегом П'юджет-Саунд поромами, що курсують від Бремертона до центру міста Сіетла, від Кінгстона до Едмондса і від Саутворта до Західного Сіетла через острів Вашон, через міст Вузький міст міста Такома від Поїнт-Фосдік до Такоми, і до північно-східного берега головного півострова Олімпік мостом через канал Худ .

Міста та містечка[ред. | ред. код]

Затоки та вхідні отвори[ред. | ред. код]

Миси[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]