Кіт у чоботях (мультфільм, 1938)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кіт у чоботях
Кот в сапогах
Виданімація
Жанрказка
РежисерБрумберг Валентина Семенівнаd і Брумберг Зінаїда Семенівна
СценаристА. Карпов
Валентина Брумберг
Зінаїда Брумберг
На основіPuss in Bootsd
ОператорК. Крилова
КомпозиторМикита Богословський
КінокомпаніяСоюзмультфільм
Тривалість12 хв.
Моваросійська
КраїнаСРСР СРСР
Рік1937
IMDbID 10309366
CMNS: Кіт у чоботях у Вікісховищі
Мультфільм

«Кіт у чоботях» — мультиплікаційний фільм, знятий Валентиною та Зінаїдою Брумберг у 1938 році на студії «Союзмультфільм». Музична екранізація казки Шарля Перро. Музика Микити Богословського.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Якщо хитрістю ворога візьмеш, ніколи не пропадеш.

Мельник, вмираючи, залишив синам спадщину: старшому — млин, середньому — осла, а молодшому — кота. Хитрий кіт одягнув чоботи та капелюх господаря, впевнено попрямував до королівського замку і за допомогою подарунків пробудив інтерес до свого господаря, названого ним Маркізом-де-Карабасом.

Заінтригована монарша родина вирушила у гості до такого люб'язного дворянина. У дорозі, підговорені котом, косарі та женці казали, що поля, на яких вони працюють, належать Маркізу де Карабасу. Сам син мірошника заліз в озеро і по наущенню кота прикинувся тонучим. Його виловили, переодягли в багату сукню та продовжили шлях.

На черзі залишався лише замок — ним виявилося житло Людоїда. Кіт попросив у чудовиська, відомого своїм знанням чарівництва, перетворитися на лева, а потім на мишку, після чого придушив його з легкістю. Перед королем, що приїхав, з'явився чудовий замок Маркіза-де-Карабаса — готового нареченого його дочки.

Над фільмом працювали

[ред. | ред. код]

Чорно-білий (кольорова версія не збереглася), звуковий.

Реставрація

[ред. | ред. код]

У 2015 році в рамках ХІХ фестивалю архівного кіно «Білі стовпи» відбулася прем'єра відновленої кольорової версії фільму 1938 року. Мультфільм був відновлений Миколою Майоровим за кольороподіленими негативами, просканований Володимиром Котовським.[1]

Рімейк

[ред. | ред. код]

Спустя 30 лет, в 1968 году сёстры Брумберг поставили рімейк этого мультфильма для нового поколения — полноцветный «Кот в сапогах»[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Анимационные программы XIX фестиваля архивного кино "Белые столбы". Аниматор.ру. 22 лютого 2015. Архів оригіналу за 13 січня 2017. Процитовано 19 січня 2020.
  2. Кот в сапогах (фильм). Аниматор.ру. Архів оригіналу за 27 липня 2021. Процитовано 19 січня 2020.