Чига

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чига (кіга) — один з народів, що населяють Уганду, що розмовляє мовою кіга (ручига). Проживає також на півночі Руанди. Назву народу чига було взято з мови сусіднього з ним народу, і в перекладі це слово означає «горяни» (Rekdal 1999: 462). На кінець 2002 року чисельність населення оцінювалася приблизно в 1.7 млн осіб, або 8 % всього населення Уганди.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Народ чига сформувався в XVII—XIX ст., на основі корінного населення і численних груп бантумовного населення, які мігрували в гірський район Кігесі, рятуючись від воєн на територіях Руанди, Мпороро і Нкоре. Вони говорили на діалекті Lunyankole, який з часом був збагачений значною домішкою діалекту Lunyaruanda. В цей час не існувало єдиного правового або морального співтовариства народу чига. Різні клани народу, і навіть їх субклани, перебували в постійній ворожнечі один з одним: влаштовували набіги на велику рогату худобу, а іноді навіть відкриті бої.

Орден Ньябінгі, легендарної цариці Уганди, убитої колонізаторами, мав великий вплив в цій боротьбі, яка сприяла також процесу етнічної консолідації, що триває і в наш час.

Завдяки цій консолідації південно-західна частина Кігесі і на сьогоднішній день залишається густонаселеним районом. Однак треба з великою обережністю визначати причини щільності населення в ньому. Без сумнівів, важливу роль відіграє те, що район заселяє народ чига і споріднені з ним народи, які традиційно є хліборобами. Район знаходиться на висоті понад 1500 метрів, в ньому відсутня муха цеце, переважають ділянки з родючими ґрунтами і багатими опадами, але існує також велика кількість негативних факторів, такі як болота, круті схили і розріджені кам'янисті ґрунти. Оскільки на схід умови для сільського господарства гірше, там характерні менш рясні опади, присутність мухи цеце і зростання ролі скотарства в національній економіці, щільність населення різко скорочується (Trewartha 1957: 47).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Edel M.M. The Chiga of Uganda / M.M. Edel; with an introduction by Edel A. Transactions publishers, New Jersey, 1996, p. 264.
  • Johnson D., Kabuchu H., Kayonga S.V. Women in Ugandan Local Government: The Impact of Affirmative Action // Gender and Development, Vol. 11, No. 3, Citizenship (Nov., 2003), pp. 8–18.
  • Rekdal O.B. Cross-Cultural Healing in East African Ethnography // Medical Anthropology Quarterly, New Series, Vol. 13, No. 4 (Dec., 1999), pp. 458—482.
  • Trewartha G.T. New Population Maps of Uganda, Kenya, Nyasaland, and Gold Coast // Annals of the Association of American Geographers, Vol. 47, No. 1 (Mar., 1957), pp. 41–58.
  • Turyahikayo-Rugyema B. Markets in Precolonial East Africa: The Case of Bakiga // Current Anthropology, Vol. 17, No. 2 (Jun., 1976), pp. 286—290.