Лада (часопис)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Лада»львівський часопис для жінок. Перший український часопис для жінок, виходив у червні-вересні 1853 року.

Періодичне видання мало йти назустріч інтересам і потребам жіноцтва з інтелігенції.

Основні дані[ред. | ред. код]

  • Опис: Письмо поучительное русскимъ дѣвицамъ и молодицамъ въ забаву и поученіе.
  • Видавець і відповідальний редактор: Северин Шехович.
  • Друк: Ф. М. Поремби у Львові
  • Формат: 30 × 23,5 см (№11 мав формат 28,5 × 22,5 см).
  • Обсяг усіх чисел — 126 с. Нумерація була загальна для всіх чисел

Перше число вийшло в червні 1853 року. Вийшло 15 чисел:

  • 1853 — ч. 1, 2/3, 4 — 15

Тематика[ред. | ред. код]

Часопис намагався охопити різні аспекти життя, що робило підбір матеріалів дещо хаотичним.

Виходили статті з природничих наук, під загальною назвою «Землеописаніе», зокрема про такі явища як вітер і роса. Короткі інформаційні замітки й кореспонденції з'являлися під рубриками «Сельское хозяиньство», «Изобрѣтеніе», «Церковніи дѣла» або «Церковніи и училищіи дѣла», «Промыслъ», «Изъ теперишности». Видання друкувало окремі матеріали з питань господарської тематики і домоведення («Росплод дойных коров», «Домоводство», «Супы и галерть», «Употребленіе приправ», «Повидло з моркви»), примітивні вказівки щодо виховання дітей («Воспитаніе детей физическое», «О избраніи кормилиц»), у числах 7, 8 вийшла стаття «Различіе женьскаго и мужского пола». На сторінках часопису були розміщені також лікарські рецепти під рубрикою «Врачебная наука», практичні поради з пошиття одягу під рубрикою «Дамскіи ручниі работы», а також матеріали про розвиток моди: «Парижски моды», «Модный парижский дамскій капелюх».

У числах 7-13 надруковано літературний нарис «Русскій новелист», де йшлося про російську літературу, зокрема про Олександра Пушкіна, Миколу Гоголя та Федора Сологуба.

Помітне місце в часописі займали поради, як елегантно одягатися («Дамская тоалета»), як поводитися в товаристві («Правила благопристойности и тонкого благонравія») та як зберегти красу та здоров'я («Красота женьсая», «О красоте женьской», «Наружность женщины», «О наружном виде девицъ»).

Щономера редакція подавала пояснення незрозумілих слів із їх відповідниками польською мовою в розділі «Словаръ».

Оскільки редактором часопису був москвофіл С. Шехович, «Лада» виходила язичієм, що викликало чимало дискусій. Видання проіснувало лише кілька місяців і не стало популярним, на його вихід відгукнулося всього 83 передплатники. Список передплатників засвідчує, що ними були переважно священики або їх дружини та доньки[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українські часописи Львова 1848—1939 рр. — Т. 1. — С. 32

Джерела[ред. | ред. код]

  • Романюк М. М., Галушко М. В. Українські часописи Львова 1848—1939 рр.: Історико-бібліографічне дослідження: У 3 т. — Т. 1. 1848—1900 рр. — Львів: Світ, 2001. — С. 172-175