Ланцюгова реакція (фільм, 1962)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ланцюгова реакція
рос. Цепная реакция
Жанрдрама
кримінальний фільм
РежисерІван Правов
СценаристЛев Шейнін
У головних
ролях
Володимир Кенігсон
Лев Іванов
Едуард Бредун
Ізольда Ізвицька
ОператорПетро Терпсихоров
КомпозиторВіталій Гевіксман
ХудожникКостянтин Степанов
Кінокомпанія"Мосфільм"
Тривалість79 хв.
Моваросійська
КраїнаСРСР СРСР
Рік1962
IMDbID 0192698

«Ланцюгова реакція» (рос. «Цепная реакция») — радянський художній фільм 1962 року за сценарієм Льва Шейніна.

Сюжет

[ред. | ред. код]

1957 рік. Напередодні VI Всесвітнього фестивалю молоді та студентів збирається всесоюзний з'їзд професійних кишенькових злодіїв під керівництвом шанованого ними «Кардинала» (Кенігсон). Завдання — розробити програму дій на фестивалі. «Кардинал» пропонує щадити співгромадян і представників братніх країн соціалістичного табору, а красти тільки у представників капіталістичних країн. Не всі злодії згодні з такою позицією, крім того під час з'їзду з'ясовується, що володар «золотих рук», кращий учень «Кардинала» «Сенька-Мороз» «зав'язав».

Незабаром після з'їзду кишенькових злодіїв, вже на фестивалі в Москві одесит «Зямка-кенгуру» (Нелін), прикидаючись представником преси, віртуозно обчищає кишені кількох людей, але потрапляє в руки пильних оперативників. Тим часом «Кардинал» керує групою злодіїв, майстерно витягує гаманець у представника німецької делегації.

Почувши слова німця: «Москва кишить шахраями. У Росії немає законів!», вражений «Кардинал» змушує «Пузиря» (Усач) підкинути гаманці всім обкраденим. Засмучений, «Кардинал» приходить до Сеньки-Мороза додому і пропонує тому кинути дружину і роботу на заводі, повернутися до злодійської вольниці, але й тут зазнає невдачі. Він виходить на вулицю і сідає в автобус, де гітарист (Окуджава), оточений дівчатами різноманітних національностей, співає пісню «Опівнічний тролейбус».

Продовжуючи подорож по нічній Москві, «Кардинал» вже під ранок випадково знайомиться на набережній Москви-ріки з безнадійно хворим онкологом Муромцевим. Слова професора Муромцева: «Поспішайте робити добро!» стають останнім елементом в ланцюговій реакції переродження «Кардинала». Він вирішує «зав'язати» і з'являється з повинною в міліцію.

У ролях

[ред. | ред. код]

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]