Литвинов Олексій Ігорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Літвінов Олексій Ігорович
Файл:Літвінов Олексій Ігорович.jpg
На зйомках шоу Танцюють всі!
Народився 6 липня 1954(1954-07-06)
Харків
Помер 9 грудня 2014(2014-12-09) (60 років)
Харків
Країна  СРСР
 Україна
Національність Україна Україна
Діяльність хореограф
Alma mater Харківський державний інститут культури
Відомі учні Славік Крикливий і Карина Смирнофф
Діти Марія Літвінова, Ярослав Літвінов
Нагороди
Заслужений працівник культури України
Заслужений працівник культури України
Сайт litvinoffdance.ua

Олексі́й І́горович Літвінов (6 липня 1954, Харків — 9 грудня 2014, Київ, Україна) — український хореограф, лауреат міжнародних конкурсів, заслужений працівник культури України, багаторазовий чемпіон України з бальних танців.

Професійні досягнення[ред. | ред. код]

Засновник і художній керівник Народного ансамблю бального танцю «Горизонт». Заслужений працівник культури України. У 2001—2003 роках завідував кафедрою бальної хореографії Харківської державної академії культури, доцент. Викладав дисципліни: «Європейський бальний танець та методика його викладання», «Латиноамериканський бальний танець та методика його викладання»[1].

Працював з багатьма українськими та іноземними виконавцями. Серед його учнів — чемпіони та призери світу та Європи, переможці та призери фестивалю бального танцю в місті Блекпул (Англія), чемпіони України, Сполучених Штатів Америки, Росії, Ізраїлю, Німеччини, Канади, Австрії, Португалії. Найвідоміші з них: В'ячеслав Крикливий — чемпіон світу та Європи, Каріна Смірнова — призер чемпіонату світу, чемпіон США серед професіоналів, Дмитро та Ольга Сукачови — бронзові призери США, — Наталя Паніна — чемпіонка Нідерландів, Сергій Мялиця — чемпіон світу серед юніорів[1].

Олексій Літвінов виступав в ролі судді популярних телепроєктів Танці з зірками на каналі 1+1, Танцюють всі! на каналі СТБ[2]. Хореограф був президентом Міжнародної Федерації бального танцю України.

За значний внесок у розвиток бальної хореографії в Україні О. І. Літвінов у 2001 році нагороджений Федерацією спортивного танцю України премією «Золота відзнака»[1].

Помер внаслідок тривалої онкологічної хвороби.[3]

Особисте життя[ред. | ред. код]

Олексій Літвінов мешкав у Харкові. Мав двох дітей: син Ярослав (1979, мешкає у США) і донька Марія (1992, мешкає у Харкові)[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Харківська державна академія культури, 2009, с. 92.
  2. Журі проєкту Танцюють всі! — Олексій Літвінов. Архів оригіналу за 10 грудня 2010. Процитовано 24 листопада 2010.
  3. Член журі "Танців з зірками" Олексій Літвінов помер від онкологічної хвороби. Архів оригіналу за 11 грудня 2014. Процитовано 10 грудня 2014.
  4. Алексей Літвінов рассказал, как улучшить фигуру с помощью танцев. Архів оригіналу за 6 травня 2012. Процитовано 24 листопада 2010.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]