Лонг-Айленд — Алтона (етанопровід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лонг-Айленд — Алтона (етанопровід). Карта розташування: Австралія
Алтона
Алтона
Лонг-Айленд
Лонг-Айленд
Кінцеві пункти етанопроводу

Лонг-Айленд – Алтона (етанопровід) – трубопровід на південному сході Австралії, споруджений для подачі сировини підприємствам нафтохімічного комплексу.

В середину 1960-х років у Бассовій протоці відкрили значні родовища вуглеводнів. Видобута на них сумш гомологів метану надходить по трубопроводу Лонгфорд – Лонг-Айленд до спорудженого на північно-східній околиці Мельбурну фракціонатору. Після вилучення з неї етану він подається на західну околицю мельбурнської агломерації в Алтону, де з 1970-го діє розрахована на цю сировину установка парового крекінгу SCAL 2, що наразі належить компанії Qenos. В 2006 році до неї приєдналась установка SCAL 1, котра раніше споживала газойль. Крім того, етан використовує невелика піролізна установка компанії Monsanto.

Трубопровід між фракціонатором у Лонг-Айленді та Алтоною довжиною 78,3 км та діаметром 250 мм ввели в експлуатацію у 1970 році. Перша дліянка траси виконана у підземному варіанту, далі йде підводний перехід довжиною 28 км через північну частину затоки Порт-Філіп-Бей та завершальна наземна ділянка до Алтони.

Споруджене у 1976-му відгалуження до майданчика Monsanto (наразі належить компанії Huntsman) виконане в тому ж діаметрі та має довжину 6,5 км.[1][2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Oil and Gas Resources of Australia 2001 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 24 лютого 2019.
  2. Long Island Point Plant (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 23 лютого 2019.
  3. Victoria’s productive pipelines. The Australian Pipeliner (en-AU) . Архів оригіналу за 23 лютого 2019. Процитовано 23 лютого 2019.