Ло Біньван

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ло Біньван (骆宾王)
Ім'я при народженні Ло Гуанцуан (觀光/观光)
Народився 640(0640)
провінція Шаньдун
Помер 29 грудня 684(0684-12-29)
·страта
Країна Династія Тан[1]
Діяльність державний службовець, поет
Знання мов класична китайська
Конфесія конфуціанство

Ло Біньван (*640 — †29 грудня 684) — китайський державний діяч та поет часів династії Тан, один з чотирьох великих поетів ранньої Тан.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з заможної родини Ло із сучасної провінції Чжецзян. Народився в області Чу в сучасній провінції Шаньдун. Отримав гарну освіту. З 6 років почав складати вірші. Замолоду поступив на службу до Лі Янціна, князя Дао. З 665 до 670 року працював у центральному уряді в Чан'ані. За критику імператриці У Цзетянь його було заслано до штату Пей Синьцзяня, військового очільника префектури Тао (сучасна область Цинхай). Незабаром Ло Біньвана переводять секретарем окружного уряду Чан'ані. У 678 році його було запроторено до в'язниці. Втім у 679 році звільнено. В цей час після смерті імператора Гао-цзуна владу захопила його вдова У Цзетянь. За імператора Чжун-цзуна намагався надати пропозиції щодо поліпшення державного керування. Проте не отримав схвальної відповіді. Незабаром після цього владу остаточно захопила У Цзетянь, оголосивши про створення нової династії Чжоу. У 684 році Ло Біньвана було призначено головним секретарем до округу Лінхай. Тут він приєднався до Лі Цзінь'є[en] 李敬業, князя Ін, представника династії Тан, що повстав проти У Цзетянь. Втім повстанці були розбиті, а 29 грудня того ж року Ло Біньвана було страчено.

Творчість[ред. | ред. код]

Складав вірші у жанрі ши. Відомо близько 10 книг віршів. Найбільш відомим є «Ода до Гусака», «Розставання біля річки Ішуй» та «Ода до Цикади». Також є автобіографічні вірші.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. China Biographical Database