У Цзетянь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У Цзетянь
трад. китайська: 武曌(武則天)[1]
1-й Імператриця Чжоу
16 жовтня 690 — 22 лютого 705 року
Попередник: Лі Дань
Спадкоємець: Лі Сіань
 
Народження: 17 лютого 624
Гуан'юань, Сичуань[2]
Смерть: 16 грудня 705[3] (81 рік)
Лоян, Лочжоуська областьd, Династія Тан[4][5][6]
Причина смерті: хвороба
Поховання: Мавзолей Цяньлін
Національність: китайці[7][8]
Країна: Династія Тан[9] і Друга династія Чжоу
Релігія: буддизм
Рід: Династія Тан і Династія Чжоу
Батько: У Шихуоd[9]
Мати: Пані Янd
Шлюб: Гао-цзун[9] і Лі Шимінь
Діти: Лі Хунd, Лі Сіань[d][10], Чжун-цзун, Жуй-цзун, Принцеса Тайпін і Принцеса Си Аньдінd

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Висловлювання у Вікіцитатах

Роботи у  Вікіджерелах

У Цзетянь (кит.: 武皇后; піньїнь: Wu Zetian; 17 лютого 624 — 16 грудня 705)  — наложниця китайського імператора Тай-цзуна, яка фактично правила Китаєм протягом сорока років з 665 року до своєї смерті. 690 року офіційно прийняла титул імператриці (перша і єдина жінка, що одноосібно правила Китаєм). Вона оголосила про створення нової династії  — Чжоу, проте династія перервалася після її смерті. Після смерті разом з Ґао-цзуном похована в мавзолеї Цяньлін.

Піднесення[ред. | ред. код]

У 13 років майбутня імператриця потрапила в гарем всемогутнього імператора Тай-цзуна як молодша наложниця. Про її життя в гаремі практично нічого не відомо. Після смерті Тай-цзуна 649 року вона, за звичаєм того часу, була відправлена ​​черницею в буддійський монастир, щоб закінчити свої дні з поголеною головою.

Однак і в монастирі У не переривала зв'язку (мабуть, що виник ще за життя Тай-цзуна) з його сином і спадкоємцем, імператором Гао-цзуном. Зрештою останній відвіз її з монастиря до свого гарему. Протягом наступних двох-трьох років вона різними підступами позбулася всіх суперниць, включаючи дружину імператора. Ставши 655 року імператрицею, У народила Гао-цзуну чотирьох синів і доньку.

Соратники Тай-цзуна і вища аристократія були ображені піднесенням простолюдинки. Крім того, і за уявленнями того часу, інтимні відносини спочатку з батьком, а потім з сином прирівнювалися до інцесту. В боротьбі «за двір» імператриці вдалося здобути перемогу: до 660 року всі її недоброзичливці були віддалені від двору, суперниць «за її наказом четвертували і втопили у вині без суду і слідства»[11]. Її найбільшим тріумфом стала розправа над дядьком імператора і його кланом.

Царювання[ред. | ред. код]

Гао-цзун з кожним роком слабшав душею і тілом, так що протягом останніх 23 років його життя країною фактично правила імператриця У. Вона особисто відбирала воєначальників, які вели війни на Корейському півострові. Значною мірою завдяки її проникливості і енергійності до 675 року Корея лежала біля ніг танського імператора.

Колосально зріс в країні вплив буддизму. Надавала підтримку буддистській школі Хуаянь на чолі з її патріархом Чжіянєм.

При найменшій підозрі У нещадно розправлялася з непокірними, вселяючи придворним благоговійний трепет. На думку Л. М. Гумільова, у влаштованих імператрицею гоніннях на посібників піднесення династії Тан «глуха ненависть китайської знаті до династії, яку вона вважала чужорідною, прорвалася і знайшла гідного вождя». [1]

Після смерті чоловіка в 683 році імператриця передала престол старшому синові Чжун-цзуну, однак, звернувши увагу на його безпорадність і покірність своїй молодій дружині, вже через місяць заслала їх і звела на престол іншого сина, Жуйцзуна, який протягом шести років залишався слухняною маріонеткою в її руках. Подібний розвиток подій викликав протест танських легістів, однак підняте ними на півдні повстання було жорстоко придушене імператрицею.

Імператриця Китаю[ред. | ред. код]

Велика пагода диких гусей, добудована в Чан'ані при імператриці У.

До 690 року позиції У стали настільки міцними, що вона скинула сина і 19 жовтня проголосила себе імператрицею (точніше, імператором) — подія, яка не мала прецедентів в історії Піднебесної. «Буддисти негайно написали твір, який доводить, що У — дочка Будди і повинна успадковувати імперію у династії Тан. У подяку за підтримку, імператриця видала указ, що велів у всіх містах країни будувати буддиські храми».[12] Разом із цим, вона проголосила себе спадкоємницею 13-го імператора династії Чжоу, Пін-вана (770—720 до н. е., першого з правителів династії Східна Чжоу) та на цій підставі змінила назву існуючої династії на «Чжоу».

Хоча західні і північні кордони Танської імперії тріщали від напору кочівників — тюрків та киданів, імператриця змушена була зосередити свою увагу на питаннях престолонаслідування. Члени сімейства У (її рідні племінники), і до того наближені до трону, після проголошення династії Чжоу бачили себе спадкоємцями престолу. Після довгих коливань імператриця в 698 році повернула із заслання Чжун-цзуна і вказала на нього як на майбутнього імператора. З членами свого сімейства вона розправлялася так само круто, як і зі всіма іншими.

В останні роки життя (починаючи з 699 року) розсудливість імператриці похитнулася напливом старечого сластолюбства. Зокрема, вона наблизила до себе двох братів сумнівної репутації, представників сімейства Чжан, які стали її коханцями. Незважаючи на вмовляння придворних, стара і хвора правителька цілком покладалася на відданість Чжан. У лютому 705 року група змовників з числа вищих сановників оволоділи палацом, піддали Чжанів карі, а імператрицю відправили вмирати в заміський маєток. Імператором був проголошений Чжун-цзун, «династія Чжоу» знову змінила ім'я на Тан.

У культурі[ред. | ред. код]

  • «Імператриця», роман франкомовної китайської письменниці Шань Са (2003). Описує долю імператриці У від першої особи. ISBN 5-224-05475-3

Виноски[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • C.P. Fitzgerald, The Empress Wu, 2nd ed. (1968).
  • R.W.L. Guisso, Wu Tse-t'ien and the Politics of Legitimation in T'ang China (1978).