Лісові пожежі в Греції (2023)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лісові пожежі в Греції
Локація Лагонісі, Східна Аттика та Лутракі, Коринфія та Афіни, Греція
Статистика
Усього пожеж 80+
Причина Європейські теплові хвилі
Теплова хвиля Цербера
Підпал
Постраждалі 28

Лісові пожежі в Греції (2023), що почалися 17 липня 2023 року поблизу Лагонісі, Східна Аттика, і Лутракі, Коринфія та Афіни, спричинили евакуацію тисяч місцевих жителів.[1][2] Щонайменше двоє підозрюваних були заарештовані.[3]

Причини[ред. | ред. код]

У середині липня південною Європою прокотилася хвиля спеки, і температура в Греції сягнула понад 40°C.

Основною причиною інтенсивного поширення стали сильні південні вітри силою від 6 до 7 балів за шкалою Бофорта, які дули в цей період і різко прискорили пожежі.

Хронічне занедбання насаджень алеппської та шотландської сосни в Греції, а також відсутність захисту, догляду та очищення цих лісів є додатковими причинами цього явища.

Пожежі[ред. | ред. код]

17 липня у Східній Аттиці, приблизно за 27 км на південний схід від Афін, спалахнули лісові пожежі, які вдалося локалізувати, але раніше згоріло кілька будівель, зокрема притулок для тварин. Лісова пожежа в Беотії, приблизно за 30 км на північний захід від Афін, також спалахнула 17 липня і охопила площу понад 18 гектарів.

18 липня в Лутракі, курортному містечку на березі Коринфської затоки, було оголошено стан стихійного лиха і розпочато евакуацію.

Реакції[ред. | ред. код]

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс достроково повернувся з візиту до Брюсселя. Європейський Союз направив чотири пожежні літаки Canadair на підтримку Греції.  Служба управління

Служба аварійного реагування "Коперника" була активована 17 липня для оцінки пошкоджень супутника.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Misinas, Stelios; Papadimas, Lefteris (17 липня 2023). Wildfires burn homes near Greek capital, residents flee. Reuters. Процитовано 17 липня 2022.
  2. Plummer, Robert; Armstrong, Kathryn (17 липня 2023). Greece wildfires: 1,200 children evacuated from summer camp as blaze nears. BBC News. Процитовано 17 липня 2023.
  3. ertnews.gr, Συντακτική ομάδα (18 липня 2023). Live - Μαίνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια: Μήνυμα 112 για εκκένωση έξι οικισμών προς Μάνδρα και Ελευσίνα. ertnews.gr (гр.). Процитовано 18 липня 2023.