Ходжиабад – Андижан – Фергана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ходжиабад – Андижан – Фергана. Карта розташування: Киргизстан
Ходжиабад
Ходжиабад
Андижан
Андижан
Фергана
Фергана
Ош
Ош
Схема газопроводу

Ходжиабад — Андижан — Фергана — газопровід на сході Узбекистану.

У 1957-му для видачі ресурсу газу з нафтогазового родовища Ходжиабад ввели в дію трубопровід Ходжиабад — Андижан — Фергана довжиною 81 км.[1][2] Є відомості, що його першу ділянка до відгалуження на місто Асака виконали в діаметрі 500 мм, тоді як наступний відтинок до Фергани отримав труби діаметром 320 мм. У Фергані великим споживачем блакитного палива могла бути Ферганська ТЕЦ, до якої невдовзі приєднались нафтопереробний завод та завод азотних добрив, втім, варто зазначити, що запаси Ходжиабаду були малими, а до Фергани також вивели газопроводи Північний Сох — Фергана (поставки зі ще одного родовища Ферганського басейну) та Хаваст – Фергана (подав ресурс з потужних родовищ центрального Узбекистану).

Щодо подальшого розвитку системи можливо відзначити, що до Андижану вивели газопровід Північний Сох — Наманган — Андижан, а Ходжиабад з'єднали з киргизьким Ошем газопроводом Ходжиабад — Ош завдовжки 62 км та діаметром 350 мм (первісно Ош отримав блакитне паливо з місцевого родовища по трубопроводу Майли-Суу – Джалалабад – Ош, проте запаси цього ресурсу дуже швидко вичерпались).

У другій половині 1990-х Ходжиабад перетворили на підземне сховище газу, що потребувало прокладання 41 км газопроводів у діаметрі 720 мм (частина цієї дистанції припадала на відтинок Ходжиабад — Андижан — Асака).[3]

Є відомості, що в 2013-му завершили будівництво якогось газопроводу на маршруті Фергана — Асака[4] (можливо відзначити, що траса Наманган — Андижан — Фергана на той час була єдиною, яка дозволяла подавати блакитне паливо до Фергани по ділянках, що повністю перебували на території Узбекистану).

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. История Ферганской долины 1953-1985 гг (Равшан Назаров) / Проза.ру. proza.ru. Процитовано 9 червня 2024.
  2. 163109783 (PDF).
  3. 169-сон 30.04.1996. О строительстве подземного хранилища газа на месторождении «Ходжаабад» андижанской области. lex.uz. Процитовано 9 червня 2024.
  4. UzDaily. АК «Узтрансгаз»: Все готово для работы в осенне-зимний период. UzDaily.uz (рос.). Процитовано 9 червня 2024.