Малкольм I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Малкольм I
Máel Coluim mac Domnaill
Малкольм I
Малкольм I
Король Шотландії
Початок правління: 943
Кінець правління: 954

Попередник: Костянтин II
Наступник: Індальф

Дата народження: 900(0900)
Дата смерті: 954
Поховання Iona Abbeyd
Діти: 2 сина
Династія: МакАльпіни
Батько: Дональд II

Малкольм I (900 — 954) — король Шотландії у 943954 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії МакАльпінів. Син Дональда II, короля Альби та піктів. Про молоді роки мало відомо. Ймовірно брав участь в останніх військових походах короля Костянтина II. Після жорстокої поразки останнього у 937 році від англосаксів вплив Малкольма став зростати. Він здійснив декілька вдалих військових походів на прикордонні англосаксонські землі. Зрештою у 943 році прихильники Малкольма змусили короля Костянтина II зректися трону та стати ченцем.

Король Малкольм I поставив за мету відновити престиж Шотландії на півночі Британії. Військові дії з англосаксами завершилися угодою 945 року з Едмундом I Вессекським, за якою король Шотландії отримав державу Стратклайд в обмін на військовий союз. Утім Стратклайд Малкольм I не приєднав до своїх земель, а поставив там васального володаря Дональда III макЕогана (раніше його скинув Едмінд I).

Вслід за цим придушив повстання на півночі країни — у Мореї. Загалом він продовжував політику щодо приборкання гірських кланів.

Водночас дотримувався угоди з англосаксами. У 948—952 роках разом з Едредом, королем Англії, Малкольм I завдавав декілька поразок під час вторгнення данів та норманів до Нортумбрії.

Короля Малкольма I було вбито у 954 році, ймовірно під час чергового заколоту в Мореї.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Duncan, A.A.M., The Kingship of the Scots 842—1292: Succession and Independence. Edinburgh University Press, Edinburgh, 2002. ISBN 0-7486-1626-8 (англ.)
Попередник
Костянтин II
Король Шотландії
943954
Наступник
Індальф