Маммісі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маммісі
Тип архітектура
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Маммісі в храмовому комплексі, Едфу
Маммісі в храмовому комплексі, Едфу
Маммісі у храмовому комплексі міста Дендера
Маммісі в храмовому комплексі, Дендера

Маммісі (дав.-єгип. Пер месі) — найменування частини храмового комплексу в Стародавньому Єгипті, вибудуваної у вигляді невеликого храму та що знаходиться всередині стіни навколо головного храму, у правому внутрішньому куті по відношенню до шляху сакральних процесій.

Історія[ред. | ред. код]

Мабуть, архаїчні типи маммісі на території Стародавнього Єгипту з'явилися ще в неолітичний, додинастичний період його історії, коли подібні споруди — тільки з дерева і з листяним дахом — будувалися для утримання там породіль і жінок, що недавно народили, з метою їх ізоляції від інших членів суспільства. На цю спорідненість вказують також такі елементи пізніших храмових будівель, як колони у вигляді стовбурів дерев і рослин; невисокі «колибові», в людський зріст кам'яні стіни споруд, та ін. Археологічно доведено будівництво цих храмових споруд у період між VIII століттям до н. е. і III століттям н. е. Спочатку, починаючи з часу ХХ династії, в пізніший період Нового царства, поява в давньоєгипетському культі дитячих божеств з іменною приставкою па-херед (дитина) мало наслідком створення цих видів храмових будівель, що були якимись попередницями пологових будинків і освітньо-медичних центрів при давніших храмах. Пізніше, за часів Птолемеїв роль маммісі істотно змінюється — в цей період роль дитячих божеств у давньоєгипетській релігійній ієрархії зростає, і їх культ вводиться в таких центрах шанування єгипетської божественної тріади, як Дендера, Едфу та Філи.

У пізніший час у давньоєгипетській традиції нерідким явищем була присвята храмового комплексу божественній тріаді (групі з трьох божеств), з'єднаних у констеляції «Батько-Мати-Дитина», в зв'язку з чим їх шанування було виражено в сакральних ритуалах, присвячених таким темам, як «весілля», «народження», «виховання дитини» і «вступ у права спадщини». Під час цих та їм подібних святкувань «Відродження Царства» храми-маммісі служили священним місцем здійснення обрядів.

У греко-римський період святкування в маммісі пов'язані вже з культом божества Беса, зображення якого прикрашають капітелі колон маммісі. «Повернення» Біса, про яке розповідається в міфі про Повернення Богині, у давньоєгипетського населення супроводжувалося радісними танцювальними святами.

Література[ред. | ред. код]

  • Alexander Badaway: The Architectural Symbolism of the Mammisi-Chapels in Egypt , in: Chronique d'Égypte 38 (1933), 87-90.
  • Ludwig Borchardt: Ägyptische Tempel mit Umgang , Kairo 1938.
  • Francois Daumas: Les mammisis des temples égyptiens , Paris 1958.
  • Francois Daumas: Geburtshaus, in: Lexikon der Ägyptologie II, 462-475.
  • Sandra Sandri: Har-Pa-Chered (Harpokrates): Die Genese eines ägyptischen Götterkindes . Peeters, Leuven 2006, ISBN 90-429-1761-X