Мануель Ансоляга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Мануель Ансоляга
Особисті дані
Народження невідомо
  Іспанія
Смерть невідомо
  Іспанія
Громадянство  Іспанія
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1901 Іспанія «Атлетик» 8 ()

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

Мануель Ансоляга (ісп. Manuel Ansoleaga) — баскський футболіст, зачинатель клубу «Атлетик» з Більбао. Був нападником команди[1], а потім став тренером.

Один з перших футболістів головної баскської команди — «Атлетік Більбао». Мануель Ансоляга народився в Більбаю. Він був із заможної родини, тож здобував освіту в престижних школах Більбао та Англії, звідти він привіз захоплення спортом, зокрема: грою в шкіряний м'яч. Мануель Ансоляга був учасником різних спортивних заходів в краю, пізніше його запросили команди «Атлетік», з яким він двічі здобував тогочасний головний трофей іспанського футболу — Кубок Короля (Кубок дель Рей)[2].

Закінчивши кар'єру футболіста, Мануель перейшов працювати у свій клуб. Він зайнявся організаційною та тренерською роботами. Ним було зорганізовано кілька футбольних команд в краю. Пізніше його працю запримітили й запросили до Більбао, звідки його було спрямовано в клуб-філіал «Атлетік Мадрид»[3], в якому він став першим професійним тренером, і зі своїми вихованцями він пробився до фінальної частини Кубка Іспанії в 1920 році.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Початки клубу «Атлетик» Більбао. Архів оригіналу за 28 вересня 2017. Процитовано 2 січня 2018.
  2. Finales ganadas por el Athletic: Copa de Su Majestad el Rey de Fútbol de mayo de 1903. Архів оригіналу за 2 січня 2018. Процитовано 2 січня 2018.
  3. HISTORIA DEL ATLETI. Архів оригіналу за 3 січня 2018. Процитовано 2 січня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Eduardo Rodrigálvarez: «100 jugadores del Athletic (de William a Williams)»; Eduardo Rodrigálvarez; «Lectio Ediciones»; Barcelona; 2017; ISBN 978-84-16918-20-1.

Посилання[ред. | ред. код]