Маусфуд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Маусфуд, Melqurat, Maqaruaruat або Anlleq — це місцева їжа та ліки, які високо цінують жителі юпіка в дельті Юкону-Кускоквіму.[1][2]

Нагул[ред. | ред. код]

Їжа для мишей складається з коренів різних тундрових рослин, які «миші» (полівки) зберігають у норах. Люди добувають і їдять їжу, яку «миші» заготовили та зберегли.[1] Старійшини вчать, що, збираючи мишачу їжу, завжди потрібно залишати половину схрону для «миші». Також рекомендують залишити подарунок — те, що «миша» зможе з'їсти.

Види[ред. | ред. код]

Різноманітні види тундрових рослин можна використовувати як їжу для мишей. Довжина коренів пухівки вузьколистої, пухівки Шоойхцера та мішини Руссетт менша за дюйм. Їх їдять, кладуть у суп або використовують у медицині з тюленячим маслом. «Ескімоська солодка картопля» — це коріння Hedysarum alpinum. Як випливає з назви, ці коріння дещо солодкі та використовуються в акутаку.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б Fienup-Riordan, Ann; Rearden, Alice; Meade, Marie (2021). Yungcautnguuq Nunam Qainga Tamarmi/All the Land's Surface is Medicine - Edible and Medicinal Plants of Southwest Alaska. Fairbanks: University of Alaska Press. ISBN 9781602234239.
  2. Marshall Cultural Atlas. Архів оригіналу за 4 December 2012. Процитовано 4 жовтня 2014.