Мая Соколовська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мая Соколовська
пол. Maja Sokołowska
Народилася 1951
Варшава, Польська Народна Республіка
Країна  Республіка Польща
Діяльність фотографка
Батько Marian Sokołowskid

Мая Соколовська (пол. Maja Sokołowska; нар. 1951, Варшава) — польська спортивна фотожурналістка та студійна фотографка. У 1972-1991 роках працювала в ілюстрованому журналі «Спортовець», для якого фотографувала спортсменів. Членкиня Асоціації польських фотографів-художників з 1981 року[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Мая Соколовська народилася 1951 року у Варшаві. Захопилася фотографією завдяки батькові Мар'яну Соколовському, який був фотокореспондентом у Центральному фотоагентстві, належав до Спілки польських художніх фотографів і приватно фотографував власну родину. Від батька, який ніколи не розлучався з фотоапаратом, вона навчилася користуватися камерою, проявляти фотографії та робити відбитки в фотолабораторії, створювати фотожурналістику, а головне — кадрувати, що могло змінити динаміку фотографії.

Займалася волейболом і грала за варшавську команду «Скра», але через проблеми зі здоров'ям завершила свою спортивну кар'єру. З 1972 по 1991 рік працювала в журналі «Спортовець», спочатку у фотолабораторії, де готувала негативи та збільшення для своїх колег-фотокореспондентів, але вже в 1972 році зробила свій перший фоторепортаж про п'ятиборця Януша Пицяка-Пецяка, олімпійського чемпіона в Монреалі та багаторазового призера чемпіонатів світу та Польщі. Хоча вона багато знала про фотографію, спортивна фотографія була для неї новою. Про специфіку цієї фотографії, тобто про те, де позиціонувати себе і як робити цікаві знімки певної дисципліни, вона дізналася від команди досвідчених спортивних фотокореспондентів зі «Спортовцю»: Лешека Фідусевича, Євґеніуша Вармінського, Янека Міхлевського, Томаша Пражмовського або від Лешека Лозинського. Протягом 19 років роботи у «Спортовці» багато її фотографій потрапляли на обкладинку журналу.

Серед своїх улюблених видів спорту вона називає волейбол, який вона тренувала, дзюдо, боротьбу та фехтування. Емоції були для неї найважливішим у фотографуванні спорту. Вона також фотографувала приватне життя спортсменів, наприклад, домашні сесії футболістів, представників Польщі Казімєжа Дейни та Леслава Цмікевича, з їхніми дружинами.

У 1990-х роках вона спеціалізувалася на студійному фотографуванні квітів і продавала свої фотографії по всьому світу. Зараз вона фокусується на фотографуванні архітектури, пейзажів та собак. Брала участь у багатьох національних та міжнародних виставках. У 2021 році її роботи були представлені на виставці «Єдина. Нерозказані історії польських фотографок у Будинку спіткань з історією» та описані в однойменній книзі Моніки Шевчик-Віттек.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Książka “Jedyne. Nieopowiedziane historie polskich fotografek”, Monika Szewczyk-Wittek, Wyd. Dom Spotkań z Historią, Warszawa 2021, s. 266, ISBN 978-83-66068-33-9

Посилання[ред. | ред. код]