Мокротин Колонія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Історія[ред. | ред. код]

Мокротин Колонія (пол. Mokrotyn-Kolonia) — німецька колонія, яка розміщувалась на території сучасних сіл Мокротин та Відродження.

Близько 1790 року поселено тут німецьких колоністів з Надрейнського палатинату і закладено колонію Deutsch Mokrotyn. Колоністи насадили в Мокротині багато ревеню (Rheum palmatum L.), однак уряд заборонив його вирощування. У 1880 році тут було 157 жителів. Колоністи були римо-католиками.
Станом на 1808 р. у Мокротині проживало 80 католиків[1].
В поселенні проживало 12 німецьких родин. Поселення займало 4,4 га для 10 господарств. В Мокротині одна колонія і цегельня практично вже щезли (залишились дві хати), у другій були поселені переселенці з Польщі. Колонія не стала державним селом. Всі будинки доглянуті. Збереглась дерев’яна різьблена і кована огорожі, скорботна Матір Божа і хрести.[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Німецькі колонії Галичини у таблицях: Довідник / Упор., передм. І. Монолатія. – Коломия, 2000. – С. 16, табл. № 1
  2. Олешко О., Петришин Г. Поява і господарська діяльність німецьких поселенців на Галичині та архітектурна специфіка німецьких колоній. - Львів[недоступне посилання з квітня 2019]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, wyd. pod red. F. Sulimierskiego, B. Chlebowskiego, J. Krzywickiego i W. Walewskiego, Warszawa 1880-1902, t. 1-15.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]