Молода гвардія (дитячий центр)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Молода гвардія
Країна Україна Україна
Місце діяльності Одеська область

Молода гвардія — український дитячий центр розташований у м. Одеса у парковій зоні відпочинку «Лузанівка» на березі Чорного моря. В українському дитячому центрі «Молода гвардія» постійно діють три табори — «Сонячний», «Зоряний» і «Прибережний», найстарший з таборів «Морський» знаходиться на реконструкції. Кожен із таборів має свою територію, спортивні майданчики, ритуальні майданчики, їдальні.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Заснований у 1924 році на місці колишнього помістя графа Лузанова (Одеська область, УРСР) піонерський табір республіканського значення «Комуна юних піонерів у Лузанівці».

У 1928 році на місці піонерського табору був організований літній дитячий табір санаторного типу для дітей хворих туберкульозом.

У 1935 році, на базі дитячого табору організований дитячий санаторій «Український Артек».

1956 передається Центральному Комітету комсомолу України та із санаторію реорганізується в піонерський табір, якому присвоюється ім'я «Молода гвардія» на честь молодих підпільників м. Сорокине, що боролися з фашистами.

У 1959 році в піонерському таборі обладнана школа, з того ж року табір починає працювати цілорічно.

Нову назву — Дитячий центр «Молода гвардія» отримує в 1992 році після передачі його СПОУ (Спілці піонерських організацій України).

Посилання[ред. | ред. код]

  1. ТАБОРИ. http://www.moloda-gvardiya.com.ua/uk/tabory-verh. 16.07.19. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)

Джерела[ред. | ред. код]