Монгольсько-булгарська битва (1223/1224)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Монголо-булгарська Битва 1223/1224
Дата: 1223/1224
Місце: Самара
Результат: Перемога Волзької Булгарі
Сторони
Волзька Булгарія
Монгольська імперія
Командувачі
Ільгам(?) Субедей
Джебе
Військові сили
Невідомо. Невідомо.
Втрати
1) Невідомо. 1) Важкі(?)

Монголо-булгарська Битва, Битва на річці Самара — Бій між татаро-монгольськими ордами Субедея та Джебе і булгарським військом (Імовірно, під командуванням Ільгама.) що відбувся у 1223/1224 році (кінець 620 року Хіджри). Труднощі в датуванні битви пов'язані з тим, що літописець, який залишив звістки про нього, використовував мусульманський календар. У Битві монголи зазнали поразки та на декілька років покинули терени Європи.

Передумови[ред. | ред. код]

Розбивши об'єднане військо руських князівств на Калці, Субедей вирішив перевірити північні кордони імперії. Булгари довідалися про це і влаштували засідки.

Битва[ред. | ред. код]

Арабський літописець Ібн аль-Асир, що іменував війська Джебе і Субедея «Західними татарами», так описує події:

(Західні татари) попрямували в Булгар в кінці 620 року. Коли жителі Булгара почули про їх наближення до них, вони в декількох місцях влаштували їм засідки, виступили проти них (Татар), зустрілися з ними і, заманювали їх до тих пір, поки вони зайшли за місце засідок, напали на них з тилу, так що вони (Татари) залишилися в середині; поял їх меч з усіх боків, перебито їх безліч і вціліли з них лише деякі. Кажуть, що їх було до 4000 чоловік. Вирушили вони (звідти) в Саксин, повертаючись до свого царя Чингізхана, і звільнилася від них земля кипчаків; хто з них врятувався, той повернувся в свою землю.

Альтернативних джерел про битву немає (За винятком устних народних переказів.).

Сучасна точка зору[ред. | ред. код]

Чисельність вцілілих татаро-монгол у 4000 людей пояснюється двома основними причинами: Серйозними втратами монголів на Калці та добре організованою розвідкою і тактичною виучкою булгар. Фактично, проти монголів була застосована їх же улюблена тактика — удаваний відступ з подальшим ударом засадних загонів.

Тим не менш, втрати викликають багато суперечок з цього приводу. Доходить до твердження, що булгари вигадали ці події. Воно ґрунтується на пізнішій перемозі армії Джебе і Субедея над східними половцями (кипчаками), яку вони не змогли б отримати при такій низькій чисельності воїнів.

Джерела[ред. | ред. код]

1. З літопису Ібн аль-Асира // Збірник материіалів, що відносяться до історії Золотої Орди / Пер. В. Г. Тизенгаузена. — СПб.: Типография Императорской Академии Наук, 1884. — Т. 1: Извлечения из сочинений арабских. — С. 27-28.

2. John Chambers, The Devil's Horsemen: The Mongol Invasion of Europe, Atheneum, 1979. p. 17-30

Див. також[ред. | ред. код]

Монгольське завоювання Волзької Булгарії

Татаро-монгольські вторгнення до Європи