Мстідраг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мстідраг
Народився невідомо
Помер 995
Національність ободріт
Титул князь
Термін 986—995 роки
Попередник Мстівой II
Наступник Мстислав
Конфесія християнство
Рід Наконіди
Батько Након

Мстідраг або Мечидраг (*д/н —995) — верховний князь ободритів у 986995 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Наконідів. Син Накона, верховного князя ободритів. Після поразки батька у війні 955 року вимушений був разом з братом та іншими впливовими князями хреститися. Разом з тим таємно дотримувався поганських звичаїв.

Після смерті Накона між 965 та 967 роками його брат Мстівой II успадкував трон. У свою чергу Мстідраг допомагав останньому задля звільнення країни від німецької залежності та засилля священників. Втім про власну діяльність Мстідрага до 986 року невідомо.

У 986 році за невідомих обставин помер верховний князь Мстівой II. За малолітства свого небожа Мстислава, Мстідраг домігся верховної влади в Ободрицькому союзі. Продовжив політику попередника щодо союзу з Данією та сусідними племенами лютичів. У цей час ободрити повністю звільнилися від залежності з боку Священної Римської імперії, навіть стали переходити Лабу (Ельбу) й створювати поселення на власне імперській території.

Разом з тим на думку деяких дослідників Мстідраг вимушений був більшу частину панування приборкувати повсталі племена вагрів та полабів. Помер у 995 році. Владу успадкував небіж Мстислав.

Джерела[ред. | ред. код]