Мувавалві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мувавалві
Народився 14 століття до н. е.
Помер 1322
Діяльність суверен

Мувавалві (Мува-Валві) (*д/н — бл. 1322 до н. е.) — перший відомий володар Країни річки Сеха. Ім'я в перекладі з лувійської мови — «Лев влади».

Життєпис[ред. | ред. код]

За походженням був лувійцем. Посилаючись на хеттські джерела дослідники вважають, що мувавалві заснував нову династією, оскільки в подальшому всюди згадується «рід Мувавалві».

Про діяльність цього царя є побіжні згадки. Відповідно до гіпотез за його час держава досягла найбільшого політичного і економічного піднесення. Також ймовірно саме в його панування було приєднано важливий економічний та культовий центр Лацпа. Згадується з приводу походу хеттського царя Суппілуліуми I проти Арцави. Можливо Мувавалві допоміг хеттам, домігшись самостійності від Арцави.

Після смерті близько 1322 року до н. е. почалася боротьба між його синами Ура-Тарунтою і Манапа-Тарунтою.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Dietz Otto Edzard(Hrsg.): Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archäologie. Band 8, Walter de Gruyter, Berlin/New York 1993—1997, ISBN 3-11-014809-9, S. 528.
  • The Ahhiyawa Texts by Beckman, Gary M., Bryce, Trevor R., Cline, Eric H.. Published by Society of Biblical Literature,2011, Binding: Paperback