Мультипотенціаліст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мультипотенціаліст[1] (англ. multipotentialite) — це людина, яка перебуває у постійному пошуку себе, має багато інтересів і поглиблено вивчає їх. За значенням термін близький до «ерудит» або «людина епохи Відродження».

На відміну від фахівців, які є вузькоспеціалізованими, мультипотенціалісти нестандартно мислять. Проте співпраця обох типів є досить ефективною. Також людина-мультипотенціаліст дуже корисна у колективі, адже може виконувати завдання різного виду залежно від поставленої цілі.

Мультипотенціаліст має три переваги[2]:

  • синтез ідей (обізнаність більше, ніж у двох галузях, зумовлює створення чогось нового на їхньому перетині)
  • здатність швидко навчатися
  • здатність швидко пристосовуватись до нових умов.

Історія

[ред. | ред. код]

Етимологія

[ред. | ред. код]

Перші згадки про цей термін походять з відповідних досліджень обдарованості.

У 1972 році Р.Х. Фредеріксон та ін. визначили мультипотенційну особистість як людину, яка «за наявності відповідних умов може вибрати і розвинути низку компетенцій до високого рівня»[3][4].

22 жовтня 2008 року Дуглас Ханней почав вести блог, який тривав близько восьми років. У його першому блозі йшлося про мультипотенціалізацію як про досягнення успіху в різних сферах енергетики. Потім блог був повністю скопійований на Facebook 22 вересня 2016 року, після перегляду виступу Емілії Вапнік на конференції TED про мультипотенціалізацію в жовтні 2015 року.

Відповідна термінологія

[ред. | ред. код]

Хоча термін «мультипотенціал» часто використовують як синонім до понять «ерудит» або «людина епохи Відродження», ці терміни не є тотожними. Щоб бути мультипотенціалом, не обов'язково бути експертом у якійсь конкретній галузі.

Дійсно, Ісіда Джейд чітко розрізняє мультипотенційність і поліматів[5]. Мультипотенційність означає просто потенціал людини в багатьох сферах завдяки її різноманітним інтересам і спробам. З іншого боку, полімати відрізняються своєю майстерністю та досвідом у кількох сферах. У цьому сенсі мультипотенціалів можна розглядати як потенційних поліматів.

Інші терміни, що використовуються для позначення мультипотенціалів, - «сканери», «слешери», «універсали», «мультипасіонарії», «RP2», «мультиподи» та ін.[6]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 18 листопада 2017. Процитовано 17 листопада 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Wapnick, Emilie, Why some of us don't have one true calling (англ.), архів оригіналу за 9 березня 2017, процитовано 17 листопада 2017
  3. Bechtold, Patty. Creative Blocks or Multipotentiality?. Living Deep Studio. Процитовано 27 липня 2016.
  4. Recognizing and assisting multipotential youth. Процитовано 27 липня 2016.
  5. Isn't Polymath and Multipotentiality the Same Thing?. IsisJade. Архів оригіналу за 17 серпня 2016. Процитовано 27 липня 2016.
  6. Terminology. Puttylike. Процитовано 27 лютого 2016.