Міжнародний протокол вимірювання та верифікації

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міжнаро́дний протоко́л вимі́рювання та верифіка́ції — процедури, що дозволяють власникам будівель, енергосервісним компаніям і організаціям, які фінансують проекти з ефективного використання енергії, оцінити ефективність енергоощадних технологій і визначати обсяг енергоощадності. Протокол прийнятий США та низкою інших держав.

Історія

[ред. | ред. код]

Протокол існує в різних формах з 1995 року, коли була опублікована версія протоколу під назвою North American Energy Measurement and Verification Protocol. Відтоді його кілька разів оновлювали та розширювали, а в 2001 році IPMVP Inc. було створено як незалежну некомерційну корпорацію для залучення міжнародної спільноти. Грег Катс був головою-засновником комітету IPMVP з 1994 по 2001 рік. У 2004 році IPMVP Inc. змінила назву на Efficiency Valuation Organisation[1]. Використання IPMVP зараз широко поширене серед ЕСКО, комунальних підприємств, урядів і фінансових установ у всьому світі.

Метою IPMVP є підвищення визначеності, надійності та рівня заощаджень; зменшити транзакційні витрати шляхом забезпечення міжнародного консенсусного підходу та методології галузі; зменшити витрати на фінансування, забезпечивши проект стандартизацією Плану вимірювання та верифікації, таким чином дозволяючи об’єднувати проекти та об’єднувати фінансування проектів. Він має на меті створити основу для демонстрації скорочення викидів і забезпечення покращеної якості навколишнього середовища; також забезпечити основу для переговорів щодо умов контракту, щоб гарантувати, що проект з енергоефективності досягає або перевищує свої цілі щодо економії грошей та підвищення енергоефективності. Efficiency Valuation Organisation також проводить навчання з вимірювання та перевірки через мережу національних і міжнародних навчальних партнерських організацій.

Програмні засоби

[ред. | ред. код]

У той час як команди інженерів-енергетиків керували проектами IPMVP здебільшого за допомогою електронних таблиць Excel, останнім часом відбувся зсув до програмних інструментів і платформ онлайн. Мета полягає в тому, щоб полегшити імпорт незалежних змінних, таких як нагрівання та охолодження, створення енергетичної базової лінії, визначення кореляційних і регресійних моделей для автоматизації вимірювань і практики перевірки[2][3].

Найпоширенішим джерелом енергетичних даних для розрахунку енергетичної базової лінії є рахунки за комунальні послуги. Деякі програми дозволяють витягувати дані про енергію безпосередньо з pdf-файлу рахунків за комунальні послуги, що дозволяє значно пришвидшити процес[3].

З’являються інші інструменти, які дозволяють легко створювати моделі регулювання та легше враховувати зміни статичних факторів[4][5].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Efficiency Valuation Organization (EVO) - Efficiency Valuation Organization (EVO). web.archive.org. 24 вересня 2015. Архів оригіналу за 4 травня 2010. Процитовано 6 жовтня 2022.
  2. Energy Measurement & Verification: Wattics M&V Software Tool. Wattics (амер.). 21 лютого 2018. Процитовано 6 жовтня 2022.
  3. а б team, Marketing (18 травня 2020). Webinar : Facilitate M&V in compliance with IPMVP. Energis (брит.). Процитовано 6 жовтня 2022.
  4. Vorger*, Paul Calberg-Ellen and Eric. Breakthroughs in the World of Building Energy Simulation: a New M&V Set of Recommendations to Develop?. Efficiency Valuation Organization (EVO) (брит.). Процитовано 6 жовтня 2022.
  5. AMAPOLA pour Pleiades. Kocliko (fr-FR) . Процитовано 6 жовтня 2022.