Міністерство закордонних справ Гватемали

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міністерство закордонних справ Гватемали
(MINEX)
ісп. Ministerio de Relaciones Exteriores de Guatemala
Загальна інформація
Країна Гватемала Гватемала
Дата створення 27 грудня 1944; 79 років тому (1944-12-27)
Керівництво діяльністю здійснює Уряд Гватемали
Штаб-квартира Гватемала
Відповідальний міністр Маріо Адольфо Букаро Флорес , міністр закордонних справ
minex.gob.gt
Мапа

Міністерство закордонних справ Гватемали (ісп. Ministerio de Relaciones Exteriores de Guatemala) — центральний орган виконавчої влади, відповідальний за формування зовнішньої політики та здійснення міжнародних відносин Гватемали з іншими державами. Міністерство також може надавати громадянство Гватемали, забезпечує дотримання Закону про міграцію, демаркує та відає збереженням державних кордонів, проводить переговори щодо міжнародних договорів і угод з іншими країнами та зберігає їхні копії, підписані від імені Гватемали. Згідно з Законом про виконавчу владу та іншими вітчизняними законами захищає інтереси країни закордоном і входить до системи національної безпеки.

Історія[ред. | ред. код]

Почавшись у ХІХ столітті, відразу після підписання незалежності від Іспанії, державне управління налагоджувалося повільно. Був перший етап, коли Гватемала входила до Об'єднаних провінцій Центральної Америки, і другий етап від 1847 року, коли Гватемала стала незалежною і суверенною республікою, вільною в управлінні своїми державними справами. В ті часи різні виконавчі органи влаштовували у вигляді «секретаріатів» за іспанським зразком. Таким чином з'явився Секретаріат закордонних справ, який зберігав свою назву до революції 1944 року. Ухвалений Революційною хунтою 27 грудня 1944 року Декрет № 47 усе ще використовував цю термінологію. Одначе, коли 15 березня 1945 року набула чинності нова Конституція, конституційна система створила державні міністерства. З цієї причини 25 квітня 1945 року Конгрес прийняв законопроєкт про організацію виконавчої гілки влади, де вперше заговорили про міністерство закордонних справ.[1]

Закордонні справи[ред. | ред. код]

Нині Гватемала підтримує дипломатичні відносини зі 152 країнами. Держава утримує 41 посольство по всьому світу та 4 представництва в міжнародних організаціях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nuestra Historia. Minex. Процитовано 7 січня 2014. (ісп.)

Посилання[ред. | ред. код]