Міра (держава)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міра
лувійці Flag
XIV ст. до н.е. – XIII ст. до н.е. народи моря Flag
Міра: історичні кордони на карті
Міра: історичні кордони на карті
Столиця Хапанува
Апаша
Мови лувійська мова
Релігії лувійська релігія
Форма правління монархія
Історія
 - Засноване XIV ст. до н.е.
 - Припинило існування XIII ст. до н.е.

Міра — стародавня лувійська держава на заході Малої Азії часів Бронзової доби. В сучасних дослідженнях інколи називається Мала Арцава.

Історія[ред. | ред. код]

Час і обставини утворення держави на тепер достеменно не відомі. Ймовірно тривалий час міра була васалом держави Арцава. Під час війни останньої з хеттами, правитель Міри Машхуілува перейшов на бік Суппілуліуми I. У відповідь був повалений Купанта-Курунтою, царем Арцави. Новим правителем Міри став один з братів Машхуілува. Але зрештою останній за допомогою хеттів повернув собі трон. Завдяки цьому Міра позбалася впливу Арцави і здобула підтримку Хеттської держави. В наступні роки Машхуілува сприяв перемозі хеттів над Арцавою, внаслідок поділу якої отримав її південнозахідні землі — Кувалію (Гапаллу). Разом з тим Міра визнала зверхність хеттського царя Мурсілі II.

В подальшому внаслідок невдалого повстання Машхуілуви той був повалений, а згодом засланий у внутрішній землі хеттів. Йому спадкував небіж Купанта-Рунтія. Останній тривалий час зберігав вірність хеттам, зокрема відправив армію для походу в Палестині проти Єгипту. Вага міри в цей час настільки збільшилося, що вдалося посадити свого кандидата на трон Арцави, яка перетворилася на невеличке царство. Але через те, що залишився вірним цареві Мурсілі III мав складні відносини з його суперником Хаттусілі III. Ймовірно останній зрештою повалив Купанта-Рунтію, поставивши на трон Аланталлі.

Наступні володарі Міри загалом зберігали вірність Хеттській держави, брали участь в кампаніях з придушення заколотів в сусідніх державах. Міра перестала існувати внаслідок вторгнення «народів моря», внаслідок чого на території утворилось декілька невеличких держав карійців.

Територія[ред. | ред. код]

На півночі межувала з Країною річки Сеха, уздовж гірського хребту Карабел). На півдні кордон мала з державою Луккв в районі міст Міляси (Карія). На сході межувала з Хеттським царством біля сучасного міста Афьон-Карахісар. На заході охоплювало узбережжя Егейського моря до меж царства Аххіява. Можливо під владою перебували острови Хіос, Самос та низки більш дрібних островів.

Володарі[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Frank Starke: Mirā. In: Der Neue Pauly (DNP). Band 8, Metzler, Stuttgart 2000, ISBN 3-476-01478-9, Sp. 250—255.
  • Horst Ehringhaus: Götter, Herrscher, Inschriften — Die Felsreliefs der hethitischen Großreichszeit in der Türkei, von Zabern 2005 p. 91 ISBN 3-8053-3469-9