Мітрідат IV (цар Іберії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мірдат IV)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мітрідат IV
Народився невідомо
Помер 411
Країна  Іберія
Національність кавказький ібер
Діяльність монарх
Титул цар Іберії
Посада King of Iberiad
Термін 409—411 роки
Попередник Фарсман IV
Наступник Арчіл I
Конфесія християнство
Рід Хосровіди
Батько Вазар-Бакур II
Мати донька Тірдата I
У шлюбі з Ануша
Діти 1 син

Мітрідат (Мірдат) IV (*მირდატ IV, д/н —411) — цар Іберії у 409411 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Хосровідів. Молодший син Вазар-Бакура II, царя Іберії. Після смерті батька у 394 році з огляду на малий вік був відданий на виховання одному з іберійських еріставі.

У 409 році стає новим правителем Кавказької Іберії. На той час держава зуміла позбавитися залежності від Візантійської імперії та Сасанідської Персії. Це сприяло самовпененості нового царя. Водночас останній вступив у конфлікт з ієрархами християнської церкви та впливовими ериставі, що небажали коритися царській владі.

Відповідно до грузинських літописів його пиха і зарозумілість привели до розриву союзних відносин між Іберією і Візантійською імперією, а недалекоглядне ігнорування загроз Єздігерда I, шахіншаха Персії, до вторгнення в його володіння великого перського війська. Сподіваючись на свій полководницький талант, Мітрідат IV виступив проти ворогів з нечисленним військом і, незважаючи на особисту мужність, 411 року зазнав тяжкої поразки в битві.

За літописом «Життя Вахтанга Горгасалі» цар потрапив у полон до персів, був відвезений переможцями до Ктесифону, де незабаром помер. Царство було сплюндровано персами, а членам царської родини довелося шукати притулок в віддаленому поселенні в землях Кахетії. Новим царем було оголошено сина Мітрідата IV — Арчіл I.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Toumanoff C. Chronology of the Early Kings of Iberia // Traditio. — 1969. — Vol. 25. — P. 27
  • Джуаншер Джуаншериани. Жизнь Вахтанга Горгасала. — Тбилиси: Мецниереба, 1986. — С. 57—59.
  • Rapp, Stephen H. (2003), Studies In Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, p. 316. Peeters Bvba ISBN 90-429-1318-5.