Міркування про добровільне рабство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Discourse on Voluntary Servitude»
Автор Етьєн де ля Боесі
Країна Королівство Франція
Мова Середньофранцузька мова
Тема політична філософія, слухняністьd, рабство і підданийd
Жанр есей
Видано 1576[1]
Перекладач(і) Кравець Ярема Іванович

Міркування про добровільне рабство (фр. Discours de la servitude volontaire) — есе Етьєна де ля Боесі. Текст був опублікований таємно в 1577 році.

Час написання твору Міркування про добровільне рабство є невизначеним: згідно з останніми дослідженнями, його склав Етьєн де ля Боесі під час його університетської освіти. За словами його найближчого друга Мішеля де Монтеня, твір був написаний, коли ля Боесі було близько 18 років[2].

Зміст[ред. | ред. код]

В есе стверджується, що будь-який тиран залишається при владі, поки його піддані дарують йому владу, тим самим делегітимізуючи будь-яку форму влади. Первісна свобода людини була б дійсно відкинута суспільством, яке, колись зіпсоване звичкою, віддало б перевагу рабству придворного, ніж свободі вільної людини, яка відмовляється бути покірною і підкорятися.

Від свободи одного разу відмовилося суспільство, яке після цього залишилося корумпованим і віддає перевагу рабству куртизанки перед свободою того, хто відмовляється панувати так само як відмовляється підкорятися. Таким чином, ля Боесі пов'язував покірність і панування — зв'язок, який пізніше буде теоретично обґрунтований пізнішими анархістськими мислителями. Пропагуючи рішення, що полягає у простій відмові підтримувати тирана, він став одним з перших прихильників громадянської непокори та ненасильницького опору. Мюррей Н. Ротбард підсумовує політичну філософію ля Боесі наступним чином:

Для нього великою таємницею політики був послух правителям. Чому у світі люди погоджуються на те, щоб їх грабували і пригноблювали в інший спосіб державні володарі? Це не просто страх, пояснює ля Боесі в «Міркуванні про добровільне рабство», адже потрібна наша згода. І ця згода може бути ненасильницьки відкликана[3].

Колись вважалося, що за твердженням його близького друга Монтеня, ля Боесі написав есе у 1549 році у вісімнадцятирічному віці, але сучасні автори стверджують, що «цілком ймовірно, що „Міркування“ було написано у 1552 або 1553 році, у віці двадцяти двох років, коли ля Боесі навчався в університеті». Деякі дослідники творчості Монтеня стверджували, що есе насправді було роботою самого Монтеня. Есе поширювалося приватно і не було опубліковане до 1576 року після смерті ля Боесі. Він помер у Жерміньяні поблизу Бордо в 1563 році. Його останні дні описані в довгому листі Монтеня до власного батька.

Цитати[ред. | ред. код]

Те вайло навіть не здогадувалося, що одержувало лише частину свого власного добра, що навіть те, що йому дісталося, тиран міг дати лише після того, як забрав у них самих[4].

Наберіться відваги більше не слугувати, і ось ви вільні! Я не хочу, щоб ви нападали на нього [тирана] чи скидали його, лише не підтримуйте його більше, і ви побачите, як він, наче той великий колос, якого позбавили підпори, від своєї власної ваги падає ниць і розбивається[4].

Переклади українською[ред. | ред. код]

  • Ярема Кравець, 2000, переклад (за виданням: Міркування про добровільне рабство / Боесі, Етьєн де ля // Всесвіт. — 2000.- № 9-10. — С. 115—129.). [Архівовано 8 травня 2020 у Wayback Machine.]
  • Етьен де ля Боесі. Міркування про добровільне рабство [Текст] / Е. д. Боесі ; пер. Я. Кравець. — Л. : Сполом, 2005. — 52 с. — ISBN 966-665-266-8

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Œuvres complètes, Editions William Blake & Co., 1991.ISBN 2-905810-60-2
  • Discours de la servitude volontaire, Editions Mille et une nuits, 1997.ISBN 2-910233-94-4
  • Discours de la servitude volontaire, Editions Flammarion, 1993.ISBN 2-08-070394-3
  • The Politics of Obedience: The Discourse of Voluntary Servitude (Політика покори: Міркування про добровільне рабство), переклад Гаррі Курца та вступ Мюррея Ротбарда, Монреаль/Нью-Йорк/Лондон: Black Rose Books, 1997.ISBN 1-55164-089-9
  • The Politics of Obedience: The Discourse of Voluntary Servitude)Політика покори: Міркування про добровільне рабство), переклад Гаррі Курца та вступ Мюррея Ротбарда, Free Life Editions, 1975.ISBN 0-914156-11-X

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #4305488-2 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. Murray Rothbard, Introduction to The Politics of Obedience: The Discourse of Voluntary Servitude by Étienne de la Boétie, translated by Harry Kurz, New York: Free Life Editions, 1975, note 4, republished by the Mises Institute 2002: «Having remained long in manuscript, the actual date of writing the Discourse of Voluntary Servitude remains a matter of dispute. It seems clear, however, and has been so accepted by recent authorities, that Montaigne's published story that La Boétie wrote the Discourse at the age of eighteen or even of sixteen was incorrect. Montaigne's statement, as we shall see further below, was probably part of his later campaign to guard his dead friend's reputation by dissociating him from the revolutionary Huguenots who were claiming La Boétie's pamphlet for their own. Extreme youth tended to cast the Discourse in the light of a work so youthful that the radical content was hardly to be taken seriously as the views of the author. Internal evidence as well as the erudition expressed in the work make it likely that the Discourse was written in 1552 or 1553, at the age of twenty-two, while La Boétie was at the university. See Bonnefon, op. cit., pp. xxxvi-xxvii;»
  3. Murray Rothbard. "Ending Tyranny Without Violence"
  4. а б Міркування про добровільне рабство / Боесі, Етьєн де ля / Пер. з фр. Ярема Кравець // Всесвіт. — 2000. — № 9–10. — С. 115—129