Міський тунель (Лодзь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міський тунель
Країна  Республіка Польща
Розташування Лодзь
Загальна довжина 7500 м

Міський тунель у Лодзі — залізничний тунель довжиною 7,5 км, що будується, який має пролягати 17 метрів під центром Лодзі, який має з'єднати станцію Лодзь-Фабрична зі станціями Лодзь-Каліска та Лодзь-Жабенець. Також в тунелі передбачені додаткові зупинки з платформами. Від станції Лодзь-Фабрична планується побудувати один тунель, який розгалужуватиметься на два тунелі, що ведуть до Лодзь Каліска та Лодзь Жабенець. Будівництво велося відкритими котлованами та бурінням з ТБМ щитами[1].

Одна з них спочатку була запланована для високошвидкісної залізниці «Y», нині залізничної лінії № 85, і дозволить їй проходити через залізничну станцію Лодзь-Фабрична, а інша буде продовженням лінії № 17 від Лодзь-Фабричної, яка перетинатиметься з лінією № 15 на північ від станції Лодзь-Каліска. Відстань між станціями становить приблизно 2,7 км по прямій.

Інвестиція вартістю 1,59 млрд злотих[2] розпочалася[3] наприкінці 2017 року з підписанням контракту на виконання проєктної документації та будівельних робіт, а розпочати будівельні роботи було заплановано на червень 2019 року[3], а їх завершення заплановане на 2022 рік[4]. Остаточно будівельні роботи розпочалися в серпні 2019 року[5]. Термін виконання робіт продовжено до 31 грудня 2024 року. Було оголошено, що будівництво буде значно дорожчим, але краще злагодженим[6].

Тунель

[ред. | ред. код]

Цей тунель обслуговуватиме як поїзди Лодзинської агломераційної залізниці, так і інші регіональні та надрегіональні перевізники. На діючій нині ділянці тунелю знаходиться лише залізнична станція Лодзь-Фабрична, а після введення в експлуатацію ділянки, що зараз будується, там також будуть побудовані такі зупинки[7][8][9]:

  • Лодзь-Середмістя — зупинка на перехресті вулиці Зелена з проспектом Костюшко. Заплановано три підземні рівні, з'єднані між собою ескалаторами, стаціонарними сходами та ліфтами. На рівні -3 дві однореброві платформи довжиною 155 м. Решта рівнів будуть використовуватися для комунікації. Крім того, в одному з них працюватимуть сервісні та комерційні точки.
  • Лодзь-Полісся — зупинка, розташована в районі вулиць Садова/Древновська/Карського. Заплановані три підземні рівні з'єднані між собою ескалаторами, стаціонарними сходами та ліфтами.
  • Лодзь-Козіни[10][11][12][13] — зупинка, розташована на стартовій камері на межі житлових масивів Жубардж і Козіни, в районі вулиці Древновська та проспекту Текстильників. Зупинка складатиметься з трьох рівнів, два з них (-2 і -3) будуть містити дві однобортові платформи довжиною 155 м кожна.
Оригінальна схема тунелю (синього кольору), без запланованої станції Лодзь Козіни

Високошвидкісний залізничний тунель

[ред. | ред. код]

До 2027 року[14] планується побудувати другий тунель, який обслуговуватиме рух по залізничній лінії № 85 Варшава — Познань, яка є продовженням колишнього варіанту швидкісної залізничної лінії «Y»[15]. Роботи на цьому тунелі у 2023 році були найпередовішою інвестицією, здійсненою в рамках проєкту «Центральний комунікаційний порт». У 2023 році укладено контракт на будівництво пускової та приймальної камер для тунелю великої протяжності[16].

Хронологія

[ред. | ред. код]
  • 2002 — Інститут розвитку та просування залізниці представив концепцію «Метро Лодзь»[17].
  • 26 вересня 2009 р. — підписання угоди між містом Лодзь, PKP, EC1 Лодзь — Місто культури та місцевим урядом Лодзинського воєводства щодо фінансування та реалізації техніко-економічного обґрунтування для міжміського тунелю[18].
  • 23 грудня 2009 року — оголошення тендеру на розробку техніко-економічного обґрунтування тунелю[18].
  • 11 березня 2010 року — підписання контракту з компанією Sener на виконання техніко-економічного обґрунтування тунелю[19][20].
  • 12 листопада 2014 р. — уряд затвердив Територіальний договір для Лодзького воєводства, який має діяти у 2014—2023 роках. Основні проєкти включають: об'їзна Велюня та Белхатува та залізничний тунель біля Лодзі[21].
  • 20 серпня 2015 року Маршалківське управління Лодзького воєводства оголосило поточний графік реалізації інвестицій. Він передбачає оголошення тендерної процедури на проєктування та реалізацію тунелю до середини 2016 року, початок будівельних робіт у кінці 2018 року та завершення будівництва звичайного залізничного тунелю у 2023 році[22].
  • 28 листопада 2016 року компанія PKP PLK оголосила тендер за формулою «проєктування та будівництво» на будівництво міжміського тунелю в рамках проєкту POIiŚ 5.1-15 «Розблокування залізничного вузла Лодзь (TEN-T), етап II, розділ Лодзь-Фабрична — Лодзь Каліска/Лодзь Жабенець». Орієнтовна вартість будівництва становить 2,17 млрд злотих брутто, а термін завершення — 48-51 місяців. Кінцевий термін подання пропозицій — 11 січня 2017 року[23].
  • Вересень 2017 року — переможцями тендеру стали консорціум Energopol Szczecin та Przedsiębiorstwo Budowy Dróg i Mostów з Мінська-Мазовецького[24][25].
  • 28 грудня 2017 р. — PKP підписала контракт з Energopol Szczecin на будівництво тунелю[2].
  • Липень 2019 року — Energopol Szczecin, який мав бути головним підрядником тунелю, оголосив про банкрутство, що може стати серйозною перешкодою для реалізації інвестиції[26]. Енергополь перестав бути лідером консорціуму[27], а новим стало Przedsiębiorstwo Budowy Dróg i Mostów Sp. z o., яка отримала дозвіл на будівництво пускової камери[28].
  • Серпень 2019 року — початок будівництва пускової камери в районі вулиць Одолановської та Столярської[5].
  • осінь 2020 — запланований початок будівельних робіт[29].
  • 2021 — затвердження зупинки Łódź Koziny[30][31].
  • Грудень 2026 — запланований запуск[32].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. W Łodzi powstaje najdłuższy tunel kolejowy w Polsce (пол.)
  2. а б Łódź: Jest umowa na tunel średnicowy. Początek prac jesienią (пол.)
  3. а б Łódź: Tunel średnicowy zgodnie z planem. W czerwcu budowa komory startowej (пол.), 27 лютого 2019
  4. [1], Roman Czubiński, "Łódzki tunel średnicowy. Otwarcie w 2022 r." 
  5. а б Ruszyły pierwsze prace przy łódzkim tunelu. Na razie – rozbiórkowe [zdjęcia] (пол.)
  6. Łódzki tunel średnicowy: Trzy aneksy, kolejny rok przesunięcia (пол.)
  7. Łódź: KE przyznała dofinansowanie na tunel średnicowy – Wszystko na temat branży kolejowej: PKP, Intercity, przewozy regionalne, koleje mazowieckie, rozkłady jazdy PKP, Kolej.
  8. Ogromny przetarg na budowę tunelu pod Łodzią ogłoszony – Wszystko na temat branży kolejowej: PKP, Intercity, przewozy regionalne, koleje mazowieckie, rozkłady jazdy PKP, Kolej.
  9. Łódź: Jakiego tunelu chcą PKP PLK? – Wszystko na temat branży kolejowej: PKP, Intercity, przewozy regionalne, koleje mazowieckie, rozkłady jazdy PKP, Kolej.
  10. Łódzki tunel średnicowy. Otwarcie w 2022 r. (пол.)
  11. [2], Radio Łódź, "Wszystkie części pierwszej maszyny do drążenia tunelu średnicowego już w Łodzi" 
  12. https://tulodz.pl/wiadomosci,transport,lodzkie-metro-doczeka-sie-trzeciej-stacji-powstanie-przystanek-lodz-wlokniarzy,new,mg,1,15.html,9201.
  13. [3], Oficjalna strona inwestycji PKP PLK, "Łódź Koziny – trzeci przystanek na trasie Fabryczna-Kaliska" 
  14. [4], Kamil Jabłczyński, "Kiedy przesiądziemy się na tory, bo tak będzie szybciej?" 
  15. Ciąg nr 9 (пол.)
  16. [5], Centralny Port Komunikacyjny, "RUSZA BUDOWA TUNELU DALEKOBIEŻNEGO CPK W ŁODZI. UMOWA NA ROBOTY BUDOWLANE PODPISANA" 
  17. Metro Łódź, Biuletyn Instytutu Rozwoju i Promocji Kolei, 20 серпня 2002
  18. а б Rusza przetarg na opracowanie studium wykonalności tunelu pod miastem, łączącego łódzkie dworce kolejowe, 23 грудня 2009
  19. Łódź: Umowa z Senerem na studium wykonalności budowy tunelu KDP podpisana – www.rynek-kolejowy.pl.
  20. Hiszpanie zaprojektują kolejowy tunel z Fabrycznego na Kaliski – Łódź – Naszemiasto.pl.
  21. Łódzkie. Projekty o wartości 26 mld zł w Kontrakcie Terytorialnym dla regionu, 12 листопада 2014
  22. Tunel pod Łodzią powstanie za osiem lat. Jest harmonogram – Rynek Kolejowy.
  23. Ogromny przetarg na budowę tunelu pod Łodzią ogłoszony – Wszystko na temat branży kolejowej: PKP, Intercity, przewozy regionalne, koleje mazowieckie, rozkłady jazdy PKP, Kolej.
  24. Łódzki tunel średnicowy: KIO oddaliła odwołania (пол.)
  25. Tunel średnicowy w Łodzi. Wybrano najlepszą ofertę, metro za 4 lata, lodz.wyborcza.pl (пол.)
  26. [6], Piotr Jach, "Budowa tunelu średnicowego zagrożona? Wykonawca złożył wniosek o upadłość" 
  27. Zmiana lidera konsorcjum budującego tunel średnicowy w Łodzi (пол.)
  28. Łódź: zgoda na budowę komory startowej dla TBM (пол.)
  29. Jesienią ruszy budowa podziemnej stacji Łódź Śródmieście (пол.)
  30. Łódź Koziny – trzeci przystanek na trasie Fabryczna-Kaliska (пол.), 13 серпня 2021
  31. Tunel średnicowy w Łodzi: będzie trzeci podziemny przystanek (пол.)
  32. Łódź: Tunel średnicowy – początek decydującej fazy (pl-PL)

Помилка цитування: Тег <ref> з назвою «autonazwa1», визначений у <references> в групі «», нічого не містить.

Джерела

[ред. | ред. код]