Наука «Інтерстеллара»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наука «Інтерстеллара»
англ. The Science of Interstellar
Жанр нон-фікшн і науково-популярне видання
Тема Інтерстеллар
Автор Кіп Торн
Мова англійська
Опубліковано 7 листопада 2014
Країна  США
Видавництво W. W. Norton & Companyd
Попередній твір Чорні діри та складки часу
ISBN-13: 978-0-393-35137-8
Сайт interstellar.withgoogle.com(англ.)

«Наука „Інтерстеллара“» (англ. The Science of Interstellar) — науково-популярна книга фізика-теоретика та астронома Кіпа Торна, опублікована в 2014 році. Книга докладно розповідає про досвід роботи автора науковим консультантом науково-фантастичного фільму «Інтерстеллар», про затронуті у фільмі астрономічні явища та фізичні закони. Передмову до книги написав режисер фільму Крістофер Нолан.

Це друга науково-популярна книга Торна — перша його книга «Чорні діри та складки часу» була опублікована у 1994 році.

Ідея та робота над фільмом[ред. | ред. код]

Кіп Торн був автором ідеї фільму «Інтерстеллар» (спільно з Ліндою Обст[en]). Ідея фільму, в якому сучасні фізичні теорії стають основою сюжету, з'явилася у Торна в середині 2000-х років. Спочатку він звернувся до Стівена Спілберга, який зацікавився цією ідеєю і запросив як сценариста Джонатана Нолана. Після розриву відносин Спілберга зі студією Universal Pictures режисером картини був призначений Крістофер Нолан, а Торн виступив науковим консультантом та виконавчим продюсером фільму[1].

Сам Кіп Торн у своїй книзі так описує роботу над фільмом:

Фільм Крістофера Нолана «Інтерстеллар» підійшов ідеально для того, щоб пояснити людям, що таке наука та яку велику силу вона дає. Мені випала щаслива нагода брати участь у його створенні від самого початку, допомагаючи Нолану та його колегам вплести в тканину оповідання компоненти справжньої науки.

Зміст[ред. | ред. код]

У книзі Кіп Торн пояснює наукові концепції, що лежать в основі фільму[2]. Вчений розповідає про чорні діри, кротовини, додаткові виміри, гравітаційні аномалії, квантову гравітацію і сингулярність, міжзоряні перельоти і подорожі в часі.

Відгуки[ред. | ред. код]

Журнал «Популярна механіка» високо оцінює книгу і вважає, що вона буде цікава читачам, які цікавляться космологією, навіть у відриві від фільму: «Однозначно тут доведеться замислюватися і розмірковувати, чого, в принципі, автор і досягає»[3]. Наталія Ломикіна в огляді «РБК Стиль» називає читання книги Торна дуже захоплюючим для аудиторії різного ступеня підготовленості і заявляє, що книга краща за фільм[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sullivan, Kevin P (16 грудня 2013). Christopher Nolan’s ‘Interstellar’ Trailer: Watch Now (англ.). MTV. Архів оригіналу за 24 листопада 2021. Процитовано 7 січня 2022.
  2. Thorne, Kip (29 листопада 2014). "Our universe would be destroyed": Inside the science of "Interstellar" (англ.). salon. Архів оригіналу за 12 грудня 2014. Процитовано 7 січня 2022.
  3. 5 лучших книг о космосе, его певцах и пионерах. popmech.ru (рос.). Популярная механика. 18 листопада 2019. Архів оригіналу за 25 листопада 2021. Процитовано 7 січня 2022.
  4. Ломыкина, Наталья (7 липня 2016). Мне бы в небо: 7 книг для тех, кто хочет стать ближе к звездам. style.rbc.ru (рос.). РБК Стиль. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 7 січня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]