Нахічеван Тепе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нахічеван Тепе - стародавнє місто, розташоване в місті Нахічеван, Нахічеванська Автономна Республіка, Азербайджан.[1]Місто розташоване на вершині природного пагорба в долині Нахічеванчай. Врегулювання датується принаймні ще 5000 до н. е.

Дослідження

[ред. | ред. код]

Археологічні дослідження в Нахчіванської тепе під керівництвом Вели Бахшалієв Нахічеванська філія Національна академія наук Азербайджану почалися в 2017 році. Існування зв'язків між культурами Південний Кавказ та Близький Схід (включаючи Межиріччя) привертало увагу дослідників протягом багатьох років. Такі дослідники, як Р. М. Мунчаев,[2] О. А. Абибуллаев, [3] І. Г. Нариманов,[4] Т. І. Ахундов[5] та ін. Говорили про поширення і поширенні культур з Близький Схід на Південний Кавказ. Хоча окремі знахідки підтверджують існування цих зв'язків, вони були підтверджені комплексом археологічних матеріалів, в тому числі з Нахічеван Тепе, для якої характерна Далма Тепе кераміка, культурне збори, яке було вперше знайдено на Південний Кавказі на місці. Перші поселенці Нахічеван Тепе використовували кімнати, які були частково вириті в землю і частково побудовані з глиняних цеглин. Такі кімнати були також виявлені при розкопках поселень Овчуляр Тепесі і Єні Йол. Деревне вугілля залишається рідкісним, незважаючи на рясні скупчення попелу. Це показує, що деревина дуже рідко використовувалася в якості палива. Більшість археологічних матеріалів з сайту - це кераміка і обсидіану, але є також кілька інструментів. Рідкісні предмети включають точильний камінь, кремінну виріб і кістяний інструмент. Більшість інструментів - обсидіанові, включаючи кілька лез для серпів, які дають деяку інформацію про характер економіки. Кістки тварин показують, що жителі, як правило, займаються розведенням дрібної рогатої худоби.[6] Полювання посідало незначне місце в економіці. Кістки коней та собак представлені на окремих прикладах.Ніяких ботанічних останків виявлено не було. У шарах поселення залишки вугілля незначні, і промивка залишків попелу з різних осередків не дала результатів. Археологи сподіваються, що цей вид досліджень в майбутньому розкриє інформацію про економіку Нахічеван Тепе.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Vəli Baxşəliyev, Zeynəb Quliyeva, Turan Həşimova, Kamran Mehbaliyev, Elmar Baxşəliyev. Naxçivan təpə yaşayiş yerində arxeoloji tədqiqatlar. Naxçıvan, Əcəmi, 2018, 266 s.
  2. Мунчаев Р. М., Амиров Ш. Н. Взаимосвязи Кавказа и Месопотамии в VI—IV тыс. до н. э. Международная научная конференция, 11-12 сентября 2008, Баку: Чашыоглы, 2009, с.41-52.
  3. Абибуллаев О. А. Энеолит и бронза на территории Нахичеванской АССР. Баку: Элм, 1982, c. 72.
  4. Нариманов И. Г. Обеидские племена Месопотамии в Азербайджане. Тезисы Всесоюзной археологической конференции. Баку, 1985, c. 271—277.
  5. Achundov T. Sites des migrants venus du Proche-Orient en Transcaucasie, in Les cultures du Caucase (VIe — IIIe millénaires avant notre ère). Leurs relations avec le Proche Orient, B. Lyonnet ed., Éditions Re-cherche sur les Civilisations, CNRS Éditions: Paris, 2007, p. 95-122.
  6. The Faunal remains are investigated by Remy Berthon.