Культурна спадщина в Португалії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ажудський палац, місце розташування Генеральної дирекції

Культу́рна спа́дщина в Португа́лії (порт. Património cultural em Portugal) — особливі пам'ятки культури в Португалії, визначені законом про культурну спадщину від 2001 року[1]. До них належать артефакти, що мають надзвичайну історичну, культурну, естетичну, суспільну технічну або наукову цінність. Визначенням і обліком таких пам'яток, а також класифікацією, збереженням і охороною займається Генеральна дирекція культурної спадщини при Міністерстві культури Португалії. За типом нерухомих об'єктів поділяються на три категорії пам'яток:

  • (1) національні (національного значення; порт. Monumento Nacional),
  • (2) громадські (громадського значення; порт. Imóvel de Interesse Público),
  • (3) муніципальні (муніципального значення; порт. Imóvel de Interesse Municipal).

За видами спадщину класифікують на пам'ятки (архітектури, монументального мистецтва, історії, археології, науки і техніки, містобудування, садово-паркового мистецтва, історичного ландшафту тощо; порт. Monumento), ансамблі пам'яток (порт. Conjunto) і місцевості (порт. Sítio ). Станом на 2017 рік в країні нараховується понад 4051 об'єкт культурної спадщини[2] (з них 807 — національні пам'ятки, 2672 — громадські, 572 — муніципальні). 15 пам'яток зареєстровані як об'єкти Світової спадщини ЮНЕСКО.

Національні пам'ятки[ред. | ред. код]

Категорія:Національні пам'ятки Португалії

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lei n.o 107/2001 de 8 de Setembro. Estabelece as bases da política e do regime de protecção e valorização do património cultural (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 31 травня 2012. Процитовано 9 квітня 2018.
  2. Pesquisa de Património classificado [Архівовано 15 вересня 2018 у Wayback Machine.] // DGPC

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]