Немислиме. 9 історій про людей з дивовижним мозком

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Немислиме. 9 історій про людей з дивовижним мозком»
Обкладинка видання українського мовою видавництва "Наш Формат"
Автор Гелен Томсон
Назва мовою оригіналу Unthinkable: An Extraordinary Journey Through the World’s Strangest Brains by Helen Thomson
Країна Велика Британія Велика Британія
Мова англійська
Укр. видавництво Україна «Наш Формат»
Видавництво «John Murray»
Видано 22 лютого 2018
Видано українською 2019
Перекладач(і) Ірина Павленко
ISBN Велика Британія 978-147-3674-42-4
Україна 978-617-7682-48-5

«Немислиме. 9 історій про людей з дивовижним мозком» (англ. Unthinkable: An Extraordinary Journey Through the World’s Strangest Brains)  — книга-дебют британського наукового журналіста, письменниці Гелен Томсон. Вперше вийшла 22 лютого 2018 року в Лондоні видавництвом «John Murray».[1] В Україні робота побачила світ 2019 року, перекладена та вийшла у видавництві «Наш формат» (перекладач — Ірина Павленко).

Огляд книги[ред. | ред. код]

Наш мозок має набагато більше таємниць, ніж ми собі можемо навіть уявити. Його можливості переоцінити досить складно. Абсолютно простими здаються для людини такі вміння, як запам'ятовування, відчуття емоцій, орієнтир в просторі, співпереживання чи розуміння оточуючого світу. Проте наскільки б змінилося наше життя, якби ці здібності різко посилилися, або ж, навпаки, — раптово повністю зникли?!

На основі найновіших досліджень та передових медичних технологій, Томсон пояснює роботу нашої свідомості, емоцій і творчості, а також механізмів, які дають змогу краще розуміти суть нашого існування.

Основний зміст[ред. | ред. код]

Гелен Томсон багато років подорожувала по світу, досліджуючи найрідкісніші розлади людського мозку. Основу книги складають історії дев'яти незвичайних людей, від особи, яка вважає, що вона — справжній тигр, до лікаря, який відчуває біль своїх пацієнтів, просто подивившись на них. Або ж жінки, що чує музику, якої насправді не існує.

Авторка ще раз доводить, що людський мозок може формувати наше життя в найнесподіваніших тонах. Вона показує, як формуються спогади, що ніколи не зникають, як приймати кращі доленосні рішення, бачити реальність з найдивовижніших ракурсів. А ще — як зробити себе найщасливішим за долю секунди. Ця книга — кращий подразник, щоб подумати про немислиме. Неймовірна подорож найдивовижнішими «хитросплетіннями» людського мозку![2]

Додатково[ред. | ред. код]

У 2018 році «Немислиме. 9 історій про людей з дивовижним мозком» визнана кращою науковою літературною роботою за версією Amazon.

Відгуки про книгу[ред. | ред. код]

«Ніжна, красива книга. Хелен Томсон — новий картограф людського розуму. Кожен, хто шукає межі людства, повинен цю книгу прочитати», — Арман Марі Леруа, біолог, спеціаліст з еволюційного розвитку Лондонського імперського коледжу[1]

«Це приголомшливий дебют. Її таємничі історії зачаровують, вони правдиві…», — журнал «The Bookseller»

«Чудово написана історія тих, чия хвороба дає нам краще уявлення про мозок, наш найзагадковіший орган», — «The Times»[1]

Переклад українською[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Helen Thomson - Unthinkable - Hodder & Stoughton (брит.).
  2. Extraordinary Journey Through the World’s Strangest Brains - review. Evening Standard (англ.). 8 лютого 2018. Процитовано 8 квітня 2019.