Няня (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Няня
англ. Nanny
Жанр горор
Режисер Nikyatu Jusud
Сценарист Nikyatu Jusud
У головних
ролях
Анна Діоп, Мішель Монаган, Sinqua Wallsd, Morgan Spectord, Leslie Uggamsd і Zephani Idokod
Кінокомпанія Blumhouse Productions
Мова англійська і волоф
Країна  США
Рік 2022
IMDb ID 10931784

«Няня» — американський психологічний фільм жахів 2022 року, написаний і знятий Нік'яту Джусу, її повнометражний режисерський дебют. У фільмі зіграли Анна Діоп, Мішель Монаган, Сінква Уоллс, Морган Спектор, Роуз Декер і Леслі Уггамс. Джейсон Блум виступає виконавчим продюсером через свій банер Blumhouse Television.

Світова прем’єра «Няні» відбулася на кінофестивалі «Санденс» 22 січня 2022 року, де він отримав Великий приз журі, ставши першим фільмом жахів, який коли-небудь отримав цю нагороду на «Санденсі». 23 листопада 2022 року Amazon Studios випустила обмежений кінотеатральний прокат фільму перед трансляцією на Prime Video 16 грудня 2022 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Айша — нелегальна сенегальська іммігрантка в Нью-Йорку. Роком раніше вона залишила свого шестирічного сина Ламіна на піклування свого двоюрідного брата Маріату в Сенегалі. Вона сподівається заробити достатньо грошей, щоб привезти свого сина та двоюрідного брата як іммігрантів до Сполучених Штатів, щоб жити з нею.

Айшу наймають нянею для Роуз, маленької доньки Емі та Адама Хава, заможної пари з Верхнього Іст-Сайду. Вони з Роуз дуже зближуються, тоді як Емі та Адам відволікаються на свою кар’єру, через що Айша часто змушена затримуватися – або навіть на ніч – коли ніхто з батьків не повертається додому.

Айша привертає увагу Маліка, швейцара багатоквартирного будинку Хавів. Незабаром вони починають стосунки, що було схвалено Кетлін, бабусею Маліка, і Бішопом, його сином, який приблизно такого ж віку, як Ламін. Кетлін і Айшу об’єднує прихована течія магічного сприйняття.

Хави часто необачно платять Айші, що затримує її можливість оплатити авіаквитки для Ламіна та Маріату. Їй починають снитися сни про потоплення, а також бачення Ламіна наяву.

Емі залишає сім'ю без попередження, залишаючи Айшу залишатися на весь робочий день, поки Адам намагається залагодити справи. Одного вечора наодинці з Роуз Айша починає бачити видіння, і Роуз, здається, зникає з квартири. Коли вона чує голоси, вона хапає ніж з кухні та перевіряє ванну кімнату, де її таємничим чином затягує в повну ванну та ледь не тоне. Вона раптом розуміє, що Роуз у ванні купається. Вона просить вибачення у Роуз за те, що налякала її ножем, на що Роуз відповідає, що це Ламін спричинив бачення, оскільки він ревнує до уваги Айші до Роуз.

Айша нарешті збирає гроші на авіаквитки. Маріату приїжджає одна, кажучи, що під час довгого очікування авіаквитка Ламін потонув в океані під час відвідування пляжу. Малік забирає Айшу, яка зараз вагітна їхньою дитиною, до себе, Бішопа та Кетлін. Айша йде на прогулянку, хитрість піти й втопитися в річці Гудзон. Малік рятує її, і вони продовжують жити разом із новонародженою дитиною.

Актори[ред. | ред. код]

Крім того, Оламід Кандід-Джонсон і Джаліл Камара ненадовго з'являються в ролях Маріату і Ламіна відповідно.

Виробництво[ред. | ред. код]

13 квітня 2021 року було оголошено, що Нік'яту Джусу дебютує як режисерка із фільмом «Няня»[1], сценаристкою якого також є вона. Фільм є частиною «Чорного списку» сценаріїв 2020 року, які не виходитимуть у кінотеатрах протягом цього календарного року[2][3]. У червні 2021 року до акторського складу фільму приєдналися Анна Діоп, Мішель Монаган, Сінква Уоллс, Морган Спектор, Зефані Ідоко та Філісія Рашад[4][5][6][7]. Філіцію Рашад змінила Леслі Уггамс перед початком виробництва[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gingold, Michael (30 серпня 2022). Sundance Horror Hit "Nanny" Gets a New Trailer and Poster. Rue Morgue. Процитовано 1 вересня 2022.
  2. N'Duka, Amanda (13 квітня 2021). Stay Gold Features & Topic Studios Team On Horror Film 'Nanny' From Nikyatu Jusu. Deadline Hollywood. Процитовано 13 квітня 2021.
  3. Desta, Yohana (14 грудня 2020). The Black List 2020: Scripts About Cannibals, Billionaires, and Tabloid Faves Make the Cut. Vanity Fair. Процитовано 28 березня 2021.
  4. Kroll, Justin (9 червня 2021). 'Titans' Alum Anna Diop To Star in 'Nanny' For Stay Gold Features And Topic Studios. Deadline Hollywood. Процитовано 11 червня 2021.
  5. Kroll, Justin (11 червня 2021). Michelle Monaghan Joins Anna Diop In 'Nanny' For Stay Gold Features And Topic Studios. Deadline Hollywood. Процитовано 11 червня 2021.
  6. Kit, Borys (22 червня 2021). 'American Soul' Actor Sinqua Walls Joins Anna Diop in Thriller 'Nanny' (Exclusive). The Hollywood Reporter. Процитовано 22 червня 2021.
  7. Kroll, Justin (29 червня 2021). Morgan Spector And Phylicia Rashad Join Thriller 'Nanny' For Stay Gold Pictures And Topic Studios. Deadline Hollywood. Процитовано 29 червня 2021.
  8. Galvan, Pilar (23 листопада 2022). 'Nanny' employs African folklore in a haunting Black horror film. NPR. Процитовано 10 грудня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]