Нівеллен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нівеллен
пол. Nivellen
Творець: Анджей Сапковський
Твори: Дещиця істиниd і Відьмак
Стать: чоловічаd
Національність: Реданіяd
Рід занять: розбійник, estate owner
Роль виконує: Крістофер Гів'ю

Нівеллен — персонаж оповідання Анджея Сапковського «Зерно істини» та другого сезону телесеріалу "Відьмак", де його зіграв Крістофер Хів'ю.

У Сапковського[ред. | ред. код]

Нівеллен з'являється в оповіданні Анджея Сапковського «Крупа істини», включеному до збірки "Останнє бажання" (цикл книг «Відьмак»). Це ватажок розбійників, садиба якого перебуває у лісі. Через накладене на нього прокляття Нівеллен перетворюється на чудовисько (наполовину лева, наполовину ведмедя), його банда розбігається, і він залишається один. Іноді йому привозять дівчат, Нівеллен робить їх своїми коханками, і потім відпускає, наділивши частиною своїх скарбів.

Якось у садибі Нівеллена випадково опиняється відьмак Геральт. Господар привітно приймає його та розповідає свою історію. Він згадує і свою нову кохану — Вереєну, за його словами, русалку. Геральт здогадується, що насправді Вереєна — вампір, і вбиває її в поєдинку, після чого Нівеллен знову перетворюється на людину. Тепер це повненький і хворобливий юнак.

Історія Нівеллена — один із характерних для творчості Сапковського прикладів іронічної інтерпретації класичного казкового сюжету. В даному випадку йдеться про казку "Красуня і чудовисько"[1][2].

У серіалі[ред. | ред. код]

Нівеллен став персонажем другого сезону телесеріалу "Відьмак", де його зіграв Крістофер Хів'ю. Ще до прем'єри сезону фахівці зазначали, що цей образ передбачає широкий емоційний діапазон[3]. Хів'ю в телесеріалі «Гра престолів» зіграв Тормунда, який називав себе, крім іншого, чоловіком ведмедиці, і це може спровокувати цілу хвилю мемів від шанувальників обох шоу[4].

Нівеллен розповідає Геральту легенду про Ларі Доррен і повідомляє, що бачив у небі Дике Полювання. Очевидно, його розповідь має зіграти важливу роль у розвитку сюжету всього серіалу[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Владимирский, Василий (21 червня 2013). 5 сказочных сюжетов, взятых взаймы Анджеем Сапковским. РИА Новости.
  2. Чеканная монеточка
  3. Слух: Кристофер Хивью сыграет в «Ведьмаке» от Netflix Нивеллена, героя книжной саги
  4. Тормунд из «Игры престолов» сыграет Чудовище в «Ведьмаке» от Netflix
  5. Рецензия на второй сезон «Ведьмака». Крепкая семейная драма с монстрами и магией