Нікарагуанський канал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нікарагуанський канал — споруджуваний[1] канал між Карибським морем Атлантичного океану і Тихим океаном, траса якого проходить по території республіки Нікарагуа. Повна назва: «Великий трансокеанський канал Нікарагуа». Вартість проєкту: 50 млрд доларів. Роботи стартували у грудні 2014 року. Проєкт розрахований на п'ять років.

В 2013 Нікарагуа віддали планований канал в концесію на 50 років Гонконзькій компанії «HK Nicaragua Canal Development Investment Co Ltd» (HKND) і її власнику Ван Цзіну (Wang Jing). Реалізацію проєкту здійснює HKND-група — приватна транснаціональна компанія зі штаб квартирою в Гонконгу. Основними партнерами HKND з будівництва каналу є: China Railway Construction Corporation (Китай), McKinsey & Company (США), екологічного менеджменту ресурсів (ЄС).

Історія[ред. | ред. код]

4 червня 2012 Національні збори Нікарагуа схвалили (61 «за», 25 «проти») проєкт будівництва «Великого трансокеанського каналу Нікарагуа» (Gran Canal Interoceanico por Nicaragua)[2][3], який з'єднає води Тихого і Атлантичного океанів[4]. Передбачається, що новий міжокеанський канал стане довшим, ширшим і глибшим за Панамський канал і серйозно розвантажить морський трафік (передбачається до 5% від світового).

Протести проти спорудження[ред. | ред. код]

Проти спорудження каналу виступає значна частина мешканців Нікарагуа, в основному — фермерів. Протестувальники звинувачують президента Даніеля Ортегу в тому, що він продав Нікарагуа китайцям[5][6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Правда. У Нікарагуа почалося будівництво конкурента Панамського каналу
  2. Панама номер два
  3. Гонконзька компанія HKND, яку очолює китайський юрист Вен Цзин, будуватиме аналог Панамського каналу в Нікарагуа. Архів оригіналу за 12 серпня 2014. Процитовано 14 червня 2015. 
  4. Нікарагуанський канал: велика гра
  5. У Нікарагуа протестують проти каналу, що з'єднає два океани
  6. Нікарагуа: протести через будівництво каналу, що з‘єднає Тихий та Атлантичний океани. Архів оригіналу за 31 травня 2015. Процитовано 14 червня 2015.