Обвалення віадука в Генуї

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Обвалення віадука в Генуї — техногенна катастрофа в Італії на розташованому в межах Генуї шляхопроводі «Міст Моранді» (він же міст Польчевера) швидкісної траси A10[en] ГенуяСавона (європейський маршрут E80). Вранці 14 серпня 2018 року впала одна з двох центральних опор віадука, а разом з нею 200-метровий проліт, на якому в цей момент знаходилося більш ніж 30 легкових автомобілів і 3 вантажівки. За попередніми даними загинуло 43 людини, 4 з них діти[1]. Двоє українців постраждали внаслідок обвалення мосту, і були доправлені до лікарні «Сан Мартін»[2].

Обставини[ред. | ред. код]

Причина катастрофи поки невідома, проте наголошується, що обваленню мосту могла посприяти буря, що спалахнула вранці в день катастрофи[3].

14 серпня, близько 11:30 в італійському місті Генуя обвалилася частина автомобільного мосту. Міст побудували в 1960-х роках. Реконструкцію здійснили в 2016 році. Він проходить над будівлями та залізничними шляхами.[4]

Причини і розслідування[ред. | ред. код]

Розпочато розслідування за фактом обвалення мосту, загибелі людей. Компанія, що займається обслуговуванням споруди, повідомила, що міст був в порядку.

Серед причин — недостатній догляд за мостом, за словами міністра транспорту та інфраструктури. 16 серпня прокурор Генуї Франческо Коцці заявив, що причиною обвалу мосту Моранді була людська помилка.

У Лігурії введений режим НС терміном на 12 місяців.

Пам'ять, траур[ред. | ред. код]

Траур оголошено в Генуї — два дні 15 та 16 серпня. 18-19 серпня оголошений загальнонаціональний траур.

18 серпня в Генуї на території виставкового комплексу пройшло прощання з 18 загиблими і перші похорони, церемонію провів архієпископ Генуї кардинал Анджело Баньяско.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Обвалення мосту в Генуї: пошукову операцію завершено, названо кількість загиблих. https://dt.ua.
  2. Постраждалі під час обвалення мосту в Генуї українці записали відеопривітання у лікарні. https://hromadske.ua.
  3. Обвал мосту в Генуї: кількість жертв зросла до 35. https://www.bbc.com.
  4. Після обвалу мосту у Генуї ввели надзвичайний стан. https://espreso.tv/.
  5. Обвалення мосту в Генуї: кількість загиблих зростає. https://www.dw.com.