Обговорення:Іванівка (Бериславський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Щодо ніби-то попередньої назви Карл Лібкнехт[ред. код]

@ДмитрОст: 30 січня 2021 року Ви доповнили преамбулу статті Іванівка (Високопільський район) попередніми назвами села — Дойчендорф та Карл Лібкнехт. Як я розумію, Ви користувалися при цьому довідкою із публікації: Немцы России: населенные пункты и места поселения: энциклопедический словарь / Сост.: В. Ф. Дизендорф. — М.,"ЭРН", 2006.
Це джерело не є авторитетним щодо адміністративного поділу та історії сіл України. Назва Карл Лібкехт там вказана помилково, а обгрунтування звичайно немає. Німецькі назви потрапили в енциклопедичний словник В. Ф. Дізендорфа із післявоєнних публікацій колишнього есесівця з докторським науковим ступенем Карла Штумппа, який керував спеціальною командою СС, напіввійськового підрозділу, що працювала за завданням відомства Альфреда Розенберга і в контакті з айнзацгрупою СС на півдні України.
Щодо ім'я Карла Лібкнехта, то за словами старожила села Ф. А. Плохути, так називався один з колгоспів в селі Нагартав («Еврейские земледельческие колонии Херсонской губернии».) Березнеговатського району Миколаєвської області. Як зазначено в статті, Іванівкою називався хутір, заснований етнічними німцями неподалік від Нагартава (село припинило існування в 1980-і роки). Німцями там був також створений колгосп імені Карла Лібкнехта. Ймовірно, ця назва була привнесена в записи Штумппа етнічними німцями, переселеними нацистами з Нагартава. Що стосується українського села Іванівка Високопільського району, то воно ім'ям Карла Лібкнехта ніколи не називалося. Цій назві у преамбулі не місце. Сподіваюся на розуміння виправлення хибної правки. Спірним є також внесення до преамбули незаконної назви Дойчендорф. Вважаю, що достатньо відомостей про назву часів тимчасової окупації в тексті статті. --Poltavski (обговорення) 10:56, 24 березня 2021 (UTC)[відповісти]