Обговорення:Біомаса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ця стаття є частиною Проєкту:Екологія (рівень: невідомий)
Вікіпедія:Проєкт:Екологія Мета проєкту — покращувати усі статті, присвячені екології й охороні природи. Ви можете покращити цю статтю, відредагувавши її, а на сторінці проєкту вказано, чим ще можна допомогти. Учасники проєкту будуть вам вдячні.
??? Цю статтю ще ніхто не оцінив за шкалою оцінок статей Проєкту:Екологія.
Чим допомогти:
Додайте, будь ласка, шаблон {{Стаття проєкту Екологія}} до всіх обговорень нових і старих статей, а також категорій з даної тематики
Статистика відвідуваності статті «Біомаса»

Застосування біомаси в енергетиці

Біомаса — четверте по величині джерело енергії після вугілля, нафти і природного газу.

Біомаса застосовується для виробництва тепла, електроенергії, біопалива, біогазу.

  • Приклади:

У 2002 році в електроенергетиці США було встановлено 9733 Мвт генеруючих потужностей, що працюють на біомасі. З них 5886 Мвт. працювали на відходах лісового і сільського хозяйства,3308 Мвт. працювали на твердих муніципальних отходах,539 Мвт на інших джерелах.

У 2003 році 4 % всій енергії в США проводилося з біомаси.

У 2004 році у всьому світі проводили електрику з біомаси електростанції загальною потужністю 35 000 Мвт.

З біомаси проводять етанол, який потім застосовується як автомобільне паливо. Як сировина використовується: кукурудза, пшениця, цукровий буряк, цукровий очерет, солодке сорго, маїс і так далі. Найбільші в світі виробники паливного етанолу — США і Бразилія.

Методом піроліза з біомаси отримують біопаливо, метан, водень. Наприклад, німецька компанія проводить Sundiesel — паливо для дизельних автомобілів. Можливе використання різної сировини: відходи деревини, солома, кукурудзяне лушпиння і т. д. З пшеничної соломи виходить до 58 % біопалива, 18 % вугілля і 24 % газів.

З гною тварин методом метанового бродіння отримують біогаз. Біогаз на 55-75 % складається з метану і на 25-45 % з Со2. З тонни гною великої рогатої худоби (у сухій масі) виходить 250—350 кубічних метрів біогазу. Світовий лідер по кількості діючих установок по виробництву біогазу — Китай.

Лендфілл газ — один з різновидів біогазу. Виходить на звалищах з муніципальних побутових відходів. У США в 2002 році знаходилося в експлуатації 350 заводів по виробництву лендфілл газу, в Європі — 750, всього в світі — 1152, загальна кількість вироблюваної енергії — 3929 Мвт, об'єм оброблюваних відходів — 4548 млн. тонн.

  • Газифікація біомаси.

На відміну від газифікації вугілля, газифікація біомаси відбувається при нижчій температурі. З 1 кілограма біомаси можна отримати до 0,6 кілограма біогазу, який на 18-20 % складається з водню.

В даний час європейські країни проводять експерименти по вирощуванню енергетичних лісів для виробництва біомаси. На великих плантаціях вирощуються швидкорослі дерева: тополя, акація, евкаліпт та інші. Випробувано близько 20 видів рослин. Плантації можуть бути комбінованими, коли між рядами дерев вирощуються інші сільський-господарські культури, наприклад, тополя поєднується з ячменем. Період ротації енергетичного лісу — 6-7 років.

Ресурси

Росія щорічно накопичує до 300 млн. т в сухому еквіваленті органічних відходів: 250 млн. т в сільськогосподарському виробництві, 50 млн. т у вигляді побутового сміття.

США на вільних землях можуть щорічно вирощувати 1,3 мільярда тонн біомаси (Switchgrass — різновиди проса). З цієї біомаси можна отримувати біопалива в об'ємі, еквівалентом 4,5 млн. баррелів нафти в день.

Джерело:Російська вікіпедія--A l b e d o ® 07:45, 5 травня 2007 (UTC)[відповісти]