Обговорення:Вуглецево-азотний цикл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Цикл Бете vs CNO-цикл[ред. код]

Чим відрізняється Цикл Бете від CNO-циклу? У статті написано, що цикл Бете є частиною CNO-циклу, проте стаття CNO-цикл є просто редіректом на цикл Бете. Подано лише одне україномовне джерело: Українська радянська енциклопедія Бажана. У друкованому вигляді у мене її нема, а електронна версія, що я знайшов взагалі не містить статті із назвою Цикл Бете. Втім, історія статті складна, з перейменуваннями та об'єднаннями, можливо слід шукати якусь іншу назву.
В англійській Вікі обидві назви вважають синонімами. Так само вважає і наш Астрономічний енциклопедичний словник[1][2][3]. Втім, ця тема хоч і дуже тісно пов'язана з астрономією, все ж належить до ядерної фізики. Можливо фізики іншої думки? --Olvin 12:33, 4 грудня 2010 (UTC)[відповісти]

Цикл Бете = CN-цикл. Напишете статтю про CNO-цикл, додавайте туди цю статтю розділом. Стаття починається такими словами: Можливо варто написати повноцінну статтю про CNO Cycle, а цю зробить перенаправленням. Англійська Вікі нічого не вважає синонімами, лише розкриває часткове у загальному терміні не розпорошуючись на багато малих статей. --Dim Grits 15:55, 4 грудня 2010 (UTC)[відповісти]
Добре, спитаю інакше.
  • У чому полягає різниця між CN-циклом (тобто, циклом Бете?) зокрема та CNO-циклом взагалі?
  • Звісно, я розумію, що у роботі Бете [4] описано лише одну з гілок циклу (в англійській статті її назвають CNO-I), у той час як сучасні джерела під назвою «CNO-цикл» мають на увазі декілька. У російській статті описану Бете гілку і називають саме CN-цикл, але джерел там взагалі немає.
  • Відповідно до словника, я вважаю обидві назви синонімами. Такого ж погляду дотримується і англовікі (англ. CNO cycle or sometimes Bethe-Weizsäcker-cycle). Не бачать різниці між різними назвами і в німецькій Вікі (нім. Der Bethe-Weizsäcker-Zyklus (auch CNO-Zyklus, CN-Zyklus, Kohlenstoff-Stickstoff-Zyklus)), хоча якщо між поняттями існує чітка різниця, то у De-Wiki зазвичай створюють окремі статті (принаймні я кілька разів бачив, коли у німців було кілька невеликих статей про споріднені речі, у той час як у en-wiki була одна велика стаття). Чи є джерела (бажано українською), які пов'язували б назву «Цикл Бете» виключно з однією гілкою циклу?
--Olvin 19:01, 4 грудня 2010 (UTC)[відповісти]
Текст першого видання УРЕ знайшов тут. Схоже, що статтю було написано саме за ним. Дещо переписав, додавши свіже джерело (Астрономічний енциклопедичний словник) та назви відповідно до нього. Залишається незрозумілим, звідки взялися терміни перебігу реакцій - у наведених джерелах їх немає, більш того - швидкості деяких реакцій дуже залежать від фізичних умов, перш за все - від температури, отже це швидкості для якихось конкретних температури та густини, які залишаються невідомими. --Olvin 17:32, 24 грудня 2010 (UTC)[відповісти]

Посилання[ред. код]

  1. Бете-Вейцзекера цикл // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 53. — ISBN 966-613-263-X.
  2. Вуглецево-азотний цикл // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 88. — ISBN 966-613-263-X.
  3. CNO-цикл // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 523. — ISBN 966-613-263-X.
  4. H. A. Bethe. «Energy Production in Stars», 1938. (англ.)