Обговорення:Каплан Юрій Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Vorkutyanin у темі «Цензурування біографії» 6 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Цензурування біографії

[ред. код]

Вітаю! @Vorkutyanin:. Прохання не цензурувати біографію письменника, вилучаючи частини які вам не подобаються. Особливо коли ці деталі біографії підкріплені АД. Прохання доповнювати/покращувати поточну версію.--Piznajko (обговорення) 16:44, 7 лютого 2018 (UTC)Відповісти

  • @Piznajko: Скажіть, будь ласка: навіщо Ви все це робите? Часу не шкода?

Нагороди Каплана, крім медалі Пушкіна — міжнародні премії «Дружба» ім. Вінниченка, «Гілка Золотого Каштану», диплом Міжнародної письменницької організації (Регенсбург, ФРН) (див. "Довідник НСПУ"). У Вас (див. Шаблон) — лише медаль. Нащо вилучили?

Там же — мова творів російська. Але насправді — переважно російська, бо він писав і українською! (Див. хоча б вірша Стусові.) Нащо вилучили?

Зі Стусом познайомився не після, а до переїзду в Київ. У Вас — після! І т.д.

І НІЯКОЇ ІНФОРМАЦІЇ Я НЕ ВИЛУЧИВ! Зробив лише правки, поліпшення, усунення граматичних і фактологічних помилок та повторювань!!!

НІЯКОГО ЦЕНЗУРУВАННЯ НЕ БУЛО ЗОВСІМ!!!

Ці та ще деякі правки я зробив за рекомендацією керівництва КЛУ — там читали Вашу версію статті та надіслали уточнення. Цензурування не було — це наклеп.

Подивиться на Вашу версію, що Ви повернули на сторинку:

дервжавною — це якою мовою?

у 2003 був виключений зі складу НСПУ за критику керівництва. У 2005 році Каплан вийшов з СПУ — так вийшов чи виключений? У 2005 чи у 2003?

створив власну асоціацію російськомовних письменників — свою власну чи всеукраїнську? І не російськомовну, а також і українськомовну (і піддержуючу письменників інших мов) — див. Статут КЛУ!!!

Вважав себе Головою земної кулі — але він не вважав, а був Головою: офіційно одержав звання від Вишеславського!

Старобешівську ДРЕС у місті Сталін — ДРЕС не була у місті Сталін (а поблизу смт Старобешевого і Нового Світу)

У 1957 році — насправді у 1959

збірку російськомовної поезії "Обжигаюший вечер" — насправді „Обжигающий ветер” (дві помилки поряд)

Після так званого «розкольницького» з'їзду письменників України в жовтні 2003 року в Пущі-Озерній був виключений з Національноі спілки письменників України. У 2005 році створив та очолив власну асоціацію — знов повторювання, знов „власну”, знов 2005 та 2003 поруч

писмьенників — no comments

навіть присвятив Стусові вірша.[3] — не те посилання: там вірша немае, але він є тут — https://45parallel.net/yuriy_kaplan/ Земной Шар — без Председателя?!

Жах, жах і жах! Або виправляйте самі, або не торкайтеся до моїх правок. Бо в мене все було гаразд.

І ще. На жаль, Ви не володієте інформацією: Конгрес літераторів і Міжрегіональна спілка письменників — це різні організації. МСПУ не був ні засновником, ні співзасновником Конгресу. Але Ви дві різні статті об'єднали в одну! Навіщо?

Дякую, Vorkutyanin (обговорення) 19:26, 7 лютого 2018 (UTC)Відповісти

Вітаю. Ви вилучили деякі дані (особливо з першого параграфу) тому й я згадав про цензурування. Щодо вашим зауважень щодо неточностей - цілком згоден з ними, і от їх і треба було виправляти (а не вилучати інформацію з першого параграфа).
Щодо МСПУ та КЛУ - там є джерело у статті, де чітко говориться що КЛУ було започатковано "на базі" МСПУ. Ось наводжу його http://web.archive.org/web/20180207172911/https://tspetrovo.net/4407-ne-khlibom-edinim.html . І якщо це такі вже дві різні організації, то чому в них один сайт? --Piznajko (обговорення) 19:45, 7 лютого 2018 (UTC)Відповісти
Щодо мови творів, з усього що я зміг знайти українською мовою - це "вірш Стусу", та й то не надрукований в жодній збірці чи книзі. Тобто серед надрукованих творів - всі російскі. Якщо маєте дані про україномовні друковані твори - будь ласка надайте їх.--Piznajko (обговорення) 19:50, 7 лютого 2018 (UTC)Відповісти
Щодо виключення з НСПУ у 2003 - це не до мене. Пишіть до енциклопедії ЕСУ, хай виправляюь там. Звідти ця інформація.--Piznajko (обговорення) 19:53, 7 лютого 2018 (UTC)Відповісти
Зробив правки про які ви згадали зверху - надіюсь ви задоволені.--Piznajko (обговорення) 20:01, 7 лютого 2018 (UTC)Відповісти
    • @Piznajko: Шановний Юхиме Олександровичу! Я більш ніж задоволений! Щиро дякую!!! Однак прошу обговорити ще декілька моментів.

Я бажав би відновити у Шаблоні:

мова — переважно російська (Каплан сам каже про те, що пише також українською — див. посилання 1, а вірш Стусові надруковано не тільки в публікації за посиланням 6, але й тут — http://stihi.pro/129-o-vremeni-i-o-sebe.html; мабуть, десь ще, але зараз не маю часу, щоб шукати);

а також відновити текст під фото: „Ю. Каплан, голова земної кулі, наступник Л. Вишеславського” (як це було у Шаблоні спочатку — ну що робить, „зациклений” я на темі Голови земної кулі).

Якщо Ви не проти, можу зробити це сам.

Далі. Вважаю доцільним вилучити „єврейського походження” в преамбулі. Ми усі — українці. Живемо в Україні! Громадяни України, і не має великого значення, хто до якої національності належить (належав).

Далі. Теж преамбула: „У 1996 році став членом Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу. З 1993 по 2003 був членом Спілки письменників України, у 2003 був виключений зі складу НСПУ за критику керівництва. У 2005 році Каплан вийшов з СПУ й натомість створив власну асоціацію письменників Конгрес літераторів України.[1]” Дивиться — знов „власну”, а не всеукраїнську. Знов чи виключений, чи вийшов! Знов 2003 та 2005! Але ж — насправді виключений! У 2003-му! Джерела є. Їх багато. Також і сам Каплан каже про це в інтерв’ю (по-моєму, також за посиланням 1, але якщо замало, надішлю й ще, бо знаю, де шукати). Якщо в енциклопедії ЕСУ — 2003, то це точна дата.

Але й це ще не все. Потім вся ця інформація повторюється і нижче, в „Біографі”. Нащо? Адже ж Ви самі вчили мене, що інформація в вікі повинна бути стислою та енциклопедичною! Якщо так, то у преамбулі досить сказати, як це сказав я: Член Спілки письменників України (1993—2003), Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу (з 1996), засновник та перший голова Конгресу літераторів України[1] (з 2005). Стисло! А доповнювати вже в „Біографії”! Що я й робив. І без всіляких „власну” (а не всеукраїнську), „чи виключений, чи вийшов”, „чи 2003, чи 2005”.

Далі. „На початку 1990-х років після відновлення незалженості України, був одним з ініціаторів створення єврейської громади Києва та відродження культурних традицій єврейського народу[3]”. Гаразд, якщо бажаєте, хай буде по-вашому, а не по-моєму (хоча в мене було більш стисло), але після „1990-х років” потрібна кома. Та й ще й граматична помилка в „незалежності” (я, коли пишу, все перевіряю редактором Word).

Далі. „У 1959 році закінчивши електротехнічний факультет Київський політехнічний інститут за фахом «інженер-високовольтнік»” — після „у 1959” потрібна кома.

Далі: „видав свою першу збірку російськомовної поезії "Обжигающий ветер", але отримав несхвальні відгуки про неї від представників влади і в подальшому у радянські часи практично не друкувався”. Це так. Але в посиланні 3 (а Ви помилково вказали посилання 1) все сказано краще: „Після написання поеми «Бабий Яр» у К. почалися конфлікти з владою. Потрапив під нагляд КДБ після виходу першої зб. «Обжигающий ветер» (К., 1969), тривалий час його твори не друкували”. Це я й взяв для редагування.

Далі. Вважаю, що Ви дарма вилучили це: „Засновник видавництва «Юг», укладач багатьох поетичних антологій. В антології «Киев. Русская поэзия, ХХ век», «Библейские мотивы в русской лирике ХХ века», «Украина. Русская поэзия. ХХ век» видавництва «Юг» під редакцією Ю. Каплана увійшли твори, біографії та бібліографічні дані більш ніж 700 авторів, чиї долі пов’язані з Україною. Вів літературну студію, допомагаючи десяткам молодих поетів знайти свій голос”. Це ж дуже значущий факт (факти).

Далі. В розділи „Каплан і Василь Стус” я бажав би залишити вірша Каплана (Стусові). Дуже гарний та красномовний вірш. Характеризує і відношення Каплана та Стуса, і самого Каплана.

Гадаю, що дарма вилучили, що, крім дочки, у Каплана залишились ще й онуки. Це ж чудово, що є ще й онуки! Ось це надіслано керівництвом КЛУ: „дочь Анна Юрьевна Мялковская родилась в 1969 году. Сейчас живет в Германии с мужем и двумя детьми”.

Якщо бажаєте, я всі ці правки зроблю сам (тільки не кажіть потім, будь ласка, знов, що це цензурування, а не правка). З повагою, Vorkutyanin (обговорення) 15:23, 8 лютого 2018 (UTC)Відповісти

Вітаю! Vorkutyanin, Будь-ласка звичайно правте. В українській вікіпедії й створюються найкращі статті коли вони покращуються/дописуються. Я не маю зауважень по вилучення єврейського походження - в принципі це вірно що ми всі в Україні, хоча про це й говориться у ЕСУ http://esu.com.ua/search_articles.php?id=9450 (але це не якась значуща інформація для енциклопедії, тому не бачу проблеми її вилучити). Так само в ЕСУ говориться про те що письменника виключили з ЕСУ у 2003 за конфлікт з керівництвом - я розумію, що ви можете знайти джерела що кажуть що він сам вийшов з НСПУ (а не його виключили), але сумніваюся що це будуть україномовні джерела рівнозначної ваги як ЕСУ.

Наостанок, нажаль не знайшов жодного україномовного твору надрукованого саме на папері у книжці, тому зараз і говориться у шаблоні що мова творів була російською - хоча є багато друкованих російськомовних книг виданих автором. Повторююсь, немає питань додати українську як мову твоірв автора, але для зього подайте інформацію про україномовні друковані твори (на жаль викладання в інтернеті не може слугувати як надрукований твір). --Piznajko (обговорення) 16:22, 8 лютого 2018 (UTC)Відповісти

    • До речі отут знайшов інформацію, де говориться що таки у 2003 було виключено з НСПУ після конфілкту з тодішним керівником Яворівським

Яворівський, знову ж таки, прикриваючись колективним рішенням, виключає з НСПУ кількох письменників, 31 а іншим “заколотникам” дає на роздуми місяць. 32 Кого ж виключив колишній голова? Поета Юрія Каплана

Юрій Каплан — заслужений працівник культури України, лауреат премій імені К. Симонова, В. Винниченка, міжнародної премії “Дружба”, володар диплома Регензбурзької міжнародної письменницької групи (Німеччина). Був заступником голови Київської організації НСПУ, голова комісії НСПУ з національних літератур і міжнаціональних зв’язків, член приймальної комісії НСПУ, координатор творчого об’єднання російських поетів України, президент фестивалів російської поезії України, редактор альманаху поезії “Юрьев День”; автор поетичних збірок “Обжигающий ветер” (1969), “Общая тетрадь” (1990), “Беглый звук” (1992), “Неровный стык тысячелетий” (1995), “Апрельский снегопад” (1997, Регенсбург, Німеччина), “Поля тяготения” (1998), “Вирус любви” (2000), “Ночной сторож” (2002), “Створки моллюска” (Гельзенкірхен, Німеччина, 2003), “Времени рваный ритм” (2002), а також чотирьох книг для дітей: “Анкины игрушки”, “Как Анка в детский сад ходила”, “Тельняшечка”, “Котенок Шульц”; упорядник і редактор поетичних антологій “Відлуння Бабиного Яру” (1991, 2001), “На хресті голодомору” (1993), “Перепустка до зони” (1996), антології сучасної російської поезії України “Киевская Русь” (2003, Мюнхен), антології “Киев. Русская поэзия ХХ век” (2003

За що виключив? Причина досить проста. У прямому ефірі “Громадського радіо” Юрій Каплан дав цитати з деяких творів Володимира Олександровича і сказав, що той свого часу вихваляв комуністичну партію і паплюжив учасників Національно-визвольного руху на Західній Україні. Яворівський миттю відреагував: “Брехня!” ''

Олексій Кононенко. "Відкритий лист Володимиру Яворівському, письменникам, журналіста." Газета "Флот України" №20 (685), 2004. http://web.archive.org/web/20180208164947/http://litforum.com.ua/files/content/7/07.doc

Взято з книги Басиров, В. М. Хроніка однієї зради. Післяслово до подій у спілці письменників України [Текст] / В. М. Басиров. - Сімферополь : Доля, 2006. - 239 --Piznajko (обговорення) 17:08, 8 лютого 2018 (UTC)Відповісти