Обговорення:Меджибіж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Успенська церква і церква Успіння[ред. код]

Успенська православна церква, мурована у ХVІІ ст., являла собою зразок церковного будівництва оборонного характеру. Була однією з небагатьох мурованих церков на Поділлі. Знищена в в 20 столітті.

Знищено церкву Успіння з фресками XV сторіччя[джерело?], що стояла на пагорбі з мальовничим краєвидом і напередодні війни була ще в доброму стані. На місці її поставили туалет (за даними Є. Лопушинської).

Малоймовірно, щоб це були різні церкви. Однак, якщо церква мурована в ХVІІ, то звідки фрески XV сторіччя? --Perohanych 09:22, 5 травня 2010 (UTC)[відповісти]

Наголос[ред. код]

А який наголос вірний у слові «Меджибіж»?

Недостовірна інформація з медіа - користуйтеся не новинними сайтами, а публікаціями у наукових і краєзнавчих виданнях.[ред. код]

Цитата: "У середині ХІХ століття палац магнатів Сенявських XVI століття був перебудований, усі прикраси або вжито знову як будматеріал, або просто викинуто. 2020 року частина цих прикрас була виявлена на глибині 15 м під час розкопок — це «величезні фрагменти кам'яної колони, кам'яні фрагменти прикрас палацу в іонічному стилі: одвірки, карнизи, підвіконня. А головне — портал парадного входу до палацу, що був знищений в ХІХ столітті»."

Парадного порталу не знайдено ні тоді, ні зараз. Журналісти, як то часто буває, забігають наперед. Якщо ми створюємо енциклопедичне джерело, то користуйтеся публікаціями у наукових і краєзнавчих виданнях, а не сенсаціями новинарів. Чим далі - тим більше у статті байок замість достовірних фактів.

Обговорення розділу "Історія"[ред. код]

Розділ на сьогоднішній день має хаотичний вигляд - суміш інформації з опублікованих джерел, анонімних сайтів та байок невідомого походження. Відтак, потребує обговорення та подальшого коригування. Далі будуть наводитися для обговорення сумнівні місця, які у подальшому буде виправлено, доповнено або вилучено.