Обговорення:Письменницька творчість Василя Селезінки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Yakudza 13 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
  • Розповідь про Селезінку В.М. (Василь Михайлович Селезінка (*14 жовтня 1933, Іспас Горішній) — актор, письменник, журналіст, театральний і телевізійний режисер, театральний критик, музикант, педагог, краєзнавець, громадсько-культурний діяч) складається з загальної статті про нього - біографії - і статей,які розкривають його творчу діяльність:

Селезінка Василь Михайлович - біографія
Селезінка Василь Михайлович (актор)
Селезінка Василь Михайлович (письменник)
Селезінка Василь Михайлович (журналіст)
Селезінка Василь Михайлович (театральний критик)
Селезінка Василь Михайлович (театральний і телевізійний режисер)

При цьому звертаю увагу,що такі види його діяльності, як музикант, педагог, краєзнавець і громадський діяч більш детально не розкриваються. Я, автор статей про Селезінку В., спеціально їздив в Чернівці, щоб зустрітися з ним (а також з іншими достойними людьми, героями планованих статей)і зібрати матеріал для статей. До цього я не був особисто знайомий з Селезінкою і ніколи з ним не зустрічався - ми весь час жили в різних містах.
Селезінка В.М. три рази (в різні роки) мав подання місцевої влади на присвоєння звання "Заслужений діяч мистецтв", но кожний раз документи в Києві "губилися".
Я вважаю, що подвижницька діяльність цього митця достатньо не поцінована. Це можна побачити з короткої біографії.
Я вважаю, що не слід економити електронну пам'ять, а давати людям, які звертаються до Вікі достатню (хоч і в міру) інформацію. Я вважаю, що "копії" статей з енциклопедії Кубієвича можна розглядати тільки як тимчасовий варіант. Моє, поки що не велике, знайомство з статтями Вікіпедії показує, що дуже велика кількість статей не мають карток, фотографій, іншого ілюстративного матеріалу, джерел, ресурсу інтернету і т.п. - і це зрозуміло: для цього потрібна певна робота, зустріч з персонами чи об'єктами, робото в бібліотеках чи архіві. "Редагування" зводиться часто до виправлення тільки описок - при цьому робиться декілька звертань до тексту, щоб зафіксувати більшу кількість редагувань. Пробачаю це тільки молодим людям, які таким чином знайомляться з країною, в якій живуть.
З повагою ЯГВ

Все це так, але у Вікіпедії існують певні правила оформлення статей, згідно яких уточнення у дужках використовується коли є декілька статей про людей, що мають однакові ПІБ. Про одну людину пишеться одна стаття, якщо інформації багато, то стаття може мати великий розмір. Так само, власне, й організовані всі інші енциклопедії, в т.ч. друковані. Наприклад Шевченко Тарас Григорович - це стаття про поета (художника, письменника тощо) Тараса Григоровича Шевченка, а стаття Шевченко Тарас Григорович (Герой України) - стаття зовсім про іншу особу. Статей Шевченко Тарас Григорович (поет), Шевченко Тарас Григорович (художник) у Вікіпедії нема. Створивши декілька статей про одну й ту саму особу ускладнюєте доступ до матеріалу перш за все читачам, яким буде важко зорієнтуватись у цих статтях. --yakudza 22:35, 24 листопада 2010 (UTC)Відповісти
  • Шановний пане Анатолій!

1. Ви праві: статті Шевченко (письменник) або Шевченко (художник) немає!
2. "Блукаючи" по Довідці в пошуку прямих вказівок на цей рахунок я зрозумів, що Ви
користуєтесь прецендентним правом (як в Англії): "не можна тому, що такого ще ніколи не
траплялося, тобто не було прецендента". Але колись же все перший раз буває!
3. Моє бажання так побудувати виклад матеріалу диктувалось виключно зручністю майбутніх
користувачів. Допустіть, що в мене теж є певний життєвий досвід і я, як автор, маю право
на свій варіант викладу - якщо, звичайно, це прямо не заборонено інструкцією!
4. А інструкцією прямо не заборонено! І от що я надибав в Вікіпедії:
Першотравневий район
Першотравневий район (Київ)
Першотравневий район (Львів)
Першотравневий район (Харків)
Першотравневий район (Чернівці)
і т.д.
Тобто, із статті "Чернівці" існує посилання на статтю "Першотравневий район (Чернівці)" як продовження (уточненя, розширення, ...) головної статті.
5. Погодившись з Вами на те, що "Селезінка Василь Михайлович (письменник)" не може бути,
бо "таке не прийнято було до цих пір", думаю Ви не можети заперечувати
варіант "Письменницька творчість (Селезінка В.М.)"
З повагою — Це написав, але не підписав, користувач ЯГВ (обговореннявнесок).

Я гадаю, що варіант Письменницька творчість Василя Селезінки - цілком прийнятна назва для статті, проти цього нема заперечень у правилах. Єдине, що прошу дуже ретельно подумати чи не краще описати письменницьку творчість у основній статті. Принаймні, якщо ви твердо вирішите описувати письменницьку творчість окремо, то в основній статті потрібно зробити розділ "письменницька творчість...", в якому в декількох реченнях викласти преамбулу, а на початку розділу розмістити шаблон {{main}} із посиланням на більш докладну статтю. --yakudza 15:12, 25 листопада 2010 (UTC)Відповісти
  • Шановний пане Анатолію!

Дякую за допомогу! Постараюсь поступити згідно Ваших рекомендацій. Прошу, якщо це в Вашій компетенції, видалити статтю Селезінка Василь Михайлович (письменник). З повагою — Це написав, але не підписав, користувач ЯГВ (обговореннявнесок).