Обговорення:Сон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стаття «Сон» входить до спільного для всіх мовних розділів Вікіпедії списку необхідних статей.
Її покращення й доведення до статусу вибраної є важливим напрямком роботи проєкту.

Більшість людей сприймає сон як щось звичайне, стандартне і нецікаве. Але сон це складний механізм, на який може впливати цілий ряд чинників…

Отже, тут ми розмістили важливу інформацію про структуру сну, про його фази і механізми. Ви зможете більше дізнатися про процеси, що протікають тоді як Ви спите…

Що відбувається під час сну (фази сну)

Протягом ночі Ви проходите через декілька станів, коли міняється характер діяльності нервових центрів, зменшуються і збільшуються тиск, температура, частота пульсу.

  1. Перша стадія називається фазою спокійного сну. Ритми мозку швидкі і нерегулярні. М'язи розслабляються. Свідомість ще працює. Якщо Вас розбудити в цій фазі, прокинетеся швидко і, можливо, не погодитеся, що Ви спали.
  2. У другій фазі спокійного сну ритми Вашого мозку сповільнюються. Очі вже не реагують на зовнішні подразники.
  3. На третій фазі сповільнюється дія всіх систем організму.
  4. Ви занурюєтеся в четвертую фазу сну - стан глибокого спокою, при якому органи Вашого чуття абсолютно перестають реагувати на те, що оточує. Ритми Вашого мозку надзвичайно повільні. Ви настільки відключені від того, що оточує, що навіть раптова гроза Вас не розбудить. Цей стан займає, як правило, більше години.
  5. Ви проходите ті ж стадії в зворотному порядку, але не до повного пробудження, а до стану так званого активного сну. Біоритми на цій стадії більше нагадують ті, що створюються мозком при ходьбі, ніж ті, що під час спокійного сну. Зіниці очей швидко рухаються. У цій фазі сняться сни.

Після десяти хвилин активного сну — знов глибокий сон. Весь цикл займає близько 90 хвилин і потім повторюється.

Порушення сну

Фахівці в області сну налічують більше 100 різних аномалій і розладів — від легенів до загрозливих життю.

Ті, у кого сон сильно розладнаний, випробовують постійну сонливість, неправильне дихання, і їм часто буває настільки важко зосередитися, що вони здаються дурнішими, ніж є насправді. Іноді ціна неправильного сну — травма, аварія, нещасний випадок.

Безсоння. Близько 30 % людей випробовують безсоння хоч би один раз в році. Іноді це наслідок проблем зі свідомістю. Практично все, у кого глибока депресія, скаржаться, що засипають насилу або зовсім не можуть заснути. Люди, збуджені чим-небудь, теж засинають насилу. У таких випадках засіб боротьби з безсонням — поліпшення емоційного стану.

Хропіння. Кожна восьма людина хропе уві сні, більшість тих, що хропуть — чоловіки.

Зупинка дихання. З цією проблемою стикаються один з 200 чоловіків середнього віку і приблизно 20 % чоловіків старше 50 років. Переривання нормального дихання під час сну примушує людину прокидатися багато раз протягом ночі. Наслідком цього бувають головні болі, хронічна втома і навіть смерть. Іноді причина цього порушення — надмірна вага. Якщо не привести в порядок сон, то схильність до зупинки дихання може зажадати операції або викликати проблеми із здоров'ям, такі, як підвищений тиск, інфаркт або інсульт.

Сіпання ногами. От 15 до 20 % всіх порушень сну виявляються, починаючи з ніг.

Ходіння уві сні (лунатизм). Мільйони — приблизно 2,5 % всіх людей на Землі встають з ліжка і бродять уві сні регулярно. Ще частіше це відбувається з дітьми.

Розмови уві сні. Не менше 20 % всіх людей видають звуки під час сну.

Скреготіння зубами. Більше 20 % чоловіків, жінок і дітей скриплять зубами уві сні.

Нарколепсия. Незалежно від тривалості нічного сну, нарколептіки не в змозі не спати весь день. Вони можуть заснути не тільки перед телевізором або під час читання, але і під час їжі або навіть за кермом.

Легкі порушення фаз сну. Більшість молодих людей не зовсім добре прокидаються (порушений активний сон), а більшість немолодих — засинають (порушений спокійний сон). У результаті 90..96 % чоловіків і жінок рахують, що їм необхідно проводити в ліжку по 7…9 годин, тоді як могли б повноцінно спати і відновлюватися за 4…6 годин!

Важливо відзначити, що тимчасові протягом декількох ночей, труднощі із засипанням — явище досить часте. Воно може бути пов'язане із стресом або з різними повсякденними переживаннями. Проте якщо труднощі з сном набувають хронічного характеру, необхідно терміново звернутися до лікаря, оскільки у вас, можливо, є емоційні порушення або які-небудь внутрішні захворювання. http://wiki.iteach.ru/index.php/Физиология_сна

Правки[ред. код]

Поясню відкидання правок даних про необхідність сну. Можливо, можливо є якісь інші дані чи тим більше, індивідуально потреби. Але в джерелі, на яке посилається даний абзац та наведена табличка, були точно такі цифри, як у попередньому тексті. Замінити (чи радше додати інші) цифри можна лише навівши не менш авторитетне джерело. Те, що мені підказують знаючі люди, іще новіші дослідження кажуть, що дітям треба спати ще більше! А не менше на годину, як намагався внести користувач з-під анонімного ІР. Mykola Swarnyk (обговорення) 21:50, 23 січня 2019 (UTC)[відповісти]